Cheb: Příběh hradního buku červenolistého

Jak jsme včera informovali, přihlášený hradní buk červenolistý má šanci na vítězství v anketě Strom roku 2019.

dezinfekce

V pondělí mají všichni možnost podpořit na společné fotografii jeho bodové hodnocení a k větší motivaci město přikládá i příběh, který stojí za to si přečíst. 

Hradní buk červenolistý - příběh stromu, informace nalezl v dostupných materiálech kastelán Chebského hradu PhDr. Tomáš Dostál. 

Oprávněně lze tvrdit, že kolem chebského hradního buku červenolistého doslova kráčely dějiny. Zasazen byl s velkou pravděpodobností krátce po prusko-rakouské válce v roce 1866. Prožil poté období „belle époque“ na přelomu 19. a 20. století i krušné roky I. světové války, dvacet let budování I. republiky i temné časy řádění henleinovců a připojení Sudet k III. říši.

Navzdory jeho pohnutému osudu je možno směle říci, že se jedná o jeden z nejhezčích stromů v celém Chebu, který roste v prostorách jediné císařské falce a zároveň druhého nejstaršího kamenného hradu na našem území.

Hradní buk červenolistý dnes tvoří spolu s pozůstatky tzv. Gordonova domu vzácnou oázu klidu v jinak sluncem zcela zalitém areálu chebské štaufské falce. Chladivý stín jeho košaté koruny je proto místními lidmi i návštěvníky velmi vyhledávaným místem odpočinku a relaxace. Rovněž mnoho snoubenců si pod tímto stromem řeklo své „ano.“

O tom, že hradní buk postoupil mezi 12 finalistů v soutěži Strom roku 2019, jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Cheb

 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.05.2019 20:00




0 +
 

Hlavní zprávy