Cheb: Obecní pec skrývá tajemství

V komunitní zahradě na Májové ulici se ke svému konci chýlí stavba pece, kterou buduje kamnář Jaroslav Závadský. Pec si u něj objednal a díky dotaci města Cheb financuje Nadační fond Historický Cheb. A právě od pana Závackého jsme se dozvěděli informaci, která má pro město Cheb jedinečný a osobní význam.

dezinfekce

Cihly, ze kterých kamnář pec staví, pocházejí totiž z bývalé cihelny rodiny Hartových. Cihelna fungovala ve starém Hrozňatově až roku 1945, po válce a vysídlení rodiny postupně zchátrala.

Stáří cihel se datuje mezi roky 1905–1910. Na některých z nich je i vyražená značka cihelny, dokládající jejich původ. 

„Jen těžko bych dnes mezi novými cihlami hledal tak kvalitní materiál. Pec postavená z takových cihel bude sloužit při správném zacházení desítky let,“ sdělil kamnář Jaroslav Závacký.

Pro členy správní rady nadačního fondu je tato skutečnost záležitostí téměř srdeční. Pan Hart, bývalý majitel cihelny ve Starém Hrozňatově, čestný občan města Chebu a zachránce poutního místa Maria Loreto je totiž s Nadačním fondem Historický Cheb neodmyslitelně spojen. Byl to jeho finanční dar městu Cheb, který se stal hlavním stimulem k založení fondu. Díky stavbě obecní pece, na kterou byly použity cihly z jeho bývalé cihelny, s námi přeneseně pan Hart zůstává, a i nadále přináší městu jen to dobré.


Zdroj: město Cheb

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy