Cheb: O zařízení Mája se rozhodne v září (TV Západ)

Chebský domov a stacionář Mája se rozdělí na dvě části. Toto řešení je výsledkem jednání města Chebu a kraje, který by měl převzít zařízení poskytující péči dětem s mentálním nebo tělesným postižením. Problematika celé palety sociální práce je natolik komplexní, že si vyžaduje koordinaci na úrovni krajů, nikoliv jen měst.

dezinfekce

„Jsme jediná obec, která jej provozuje. Kraj nám dává nabídku, abychom převedli klienty,  samozřejmě po posouzení nezávislým expertem, jehož expertízu využijí potom sociální pracovníci. Po individuálním zhodnocení se promluví s každým opatrovníkem nebo s opatrovníky jednotlivých klientů. Někteří možná ani nebudou chtít to převedení. Někteří budou využívat terénní služby a bude jim to dostačovat. Já se přikláním k té koncepci, kterou nám umožňuje kraj, převedení jednotlivých klientů,“ vysvětlila místostarostka Chebu Gabriela Licková.

Rada města proto uložila řediteli zařízení přípravu transformace. Domov pro osoby se zdravotním postižením byl měl i nadále zůstat v objektu v Dragounské 38. Zároveň dojde k přesunu Denního stacionáře do objektu v Kamenná 40 a zrušení odlehčovacích služeb. Zařízení Mája hospodařilo v roce 2016 s celkem 5,8 miliony korun. Kraj poskytl 2,5 milionu, město další půlmilion.

Rada města v září předloží zastupitelům návrh k rozhodnutí. Město se ale hodlá zamýšlet i nad celkovou koncepcí sociální práce.

„Za dva měsíce, což je limit, který jsem si dala pro vytvoření nějaké koncepce, jak tu politiku sociální práce pro město Cheb vypracovat. Za ty dva měsíce budu mít takovou řadu námětů, co tady v Chebu děláme špatně, že si to nestačíte psát,“ dodala v nadsázce Licková.

Značné rezervy vidí místostarostka především v informování veřejnosti. Zátěží je rozbujelá byrokracie a řada nelogičností, které sociální práci v praxi provází. Chybí také dostatečná analýza, z čehož vyplývá řešení pouhých následků namísto příčin.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy