Cheb: Novou velitelkou Městské policie je místostarostka Licková (TV Západ)

Od 1. listopadu se stala místostarostka města Chebu Gabriela Licková velitelkou Městské policie. Ředitelem i nadále zůstává Martin Hanák. Před novou ředitelkou strážníků stojí složité úkoly – řešit personální podstav, efektivitu činností nebo modernizace kamerového systému.

dezinfekce

„Jsem přesvědčena o tom, že se spojily správné věci. Tzn. - já mám v kompetenci sociální odbor a nyní, když mi k tomuto přijde Městská policie, tak jsem schopna nakombinovat opravdu velmi mnoho. Protože, ačkoliv se to nezdá, tak Městská policie dělá opravdu velký kus práce v prevenci. Ta prevence je jedním z hlavních úkolů odboru pro sociální péči a pomoc,“ vysvětlila Licková.

Pro lepší pochopení problematiky Městské policie si nová velitelka zřídila v budově kancelář.

„Budu schopna pochopit vazby, které jsou mezi jednotlivými strážníky, mezi jejich vedením, interpersonální vztahy a také terén. Náročnost toho terénu jsem schopna pochopit jen, když to uvidím,“ myslí si velitelka.

Kromě lepší spolupráce jednotlivých složek, které mají starosti prevenci i represi, musí nové vedení akutně řešit nedostatek strážníků. Z plánovaného stavu 34 lidí jich schází třetina. Přijímat nově mohou i strážníky po dosažení věku 18 let. Chystá se i náborový příspěvek. Měl by se odvíjet od výše podobných příspěvků v jiných městech. Od letošního ledna například v Karlových Varech získají noví strážníci 50 tisíc korun.

„Budeme kalkulovat podmínky. Bude tam i nabídka služebního bytu pro nové uchazeče. Budeme kalkulovat nejenom tu výši náborového příspěvku, ale i formu jeho poskytnutí. Protože např. ten příspěvek můžeme rozpočítat. Budeme se snažit si toho uchazeče zavázat, aby u nás 3 roky pracoval. Takže bychom mohli rozdělit ten náborový příspěvek do těch tří let. Nicméně jiná možnost je, protože, přiznejme si, mladí lidé, ale i každý člověk, vidí rád ten velký objem peněz, z nichž si může něco pořídit, že bychom si spíše zavázali toho uchazeče smluvně a aby ten příspěvek, který dostane hned na začátku v plné výši, aby ho motivoval zůstat tři roky nebo i třeba déle tak, že pokud opustí obecní policii, tak musí doplatit tu odpovídající výši toho příspěvku. Já bych asi preferovala tuto druhou variantu, dát těm mladým lidem, vyjádřit jim naši důvěru, ten vyšší obnos najednou na začátku a zavázat si je, aby neodcházeli od městské policie,“ dodala Licková.

V příštím roce by mělo dojít také k modernizaci kamerového systému. Ten současný obsahuje 18 pevných kamerových míst a jednu mobilní kameru. Samotný systém slouží už dvě desítky let a kamery už nevyhovují potřebám. Město podalo žádost na Ministerstvo vnitra o dotaci. Celkem by obměna systému mohla vyjít na 3,2 miliony korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy