Cheb: Nepojízdné vraky aut obsazují parkoviště

Jako nekončící práce se jeví snaha městské policie a městského úřadu odstranit vraky aut z ulic a přeplněných parkovišť. To, že vozidlo, které dlouhodobě stojí na jednom místě a má například prázdné pneumatiky, ulomená zrcátka nebo rozbitá světla, ještě nemusí být vrak.

dezinfekce

Fakt, že auto nemá registrační značku, má propadlou technickou prohlídku, podhuštěné pneumatiky, vysklená okna nebo je plné odpadků, není důvodem pro jeho odtažení.

A jak to tedy je? Podle sdělení ředitele chebské městské policie Martina Hanáka je definice vraku jednoznačně popsána v zákoně o pozemních komunikacích a musí striktně splňovat několik podmínek. Musí se jednat o vozidlo, které je trvale technicky nezpůsobilé k provozu a není opatřeno registrační značkou, nebo je zjevně trvale technicky nezpůsobilé k provozu. Zde však nastává problém výkladu, protože stávající právní úprava pojem „trvale technicky nezpůsobilé“ a „zjevně trvale technicky nezpůsobilé“ nijak nedefinuje. Definována je pouze technická nezpůsobilost vozidla, kdy „silniční vozidlo je technicky nezpůsobilé, např. pokud pro závady v technickém stavu bezprostředně ohrožuje bezpečnost provozu nebo pokud poškozuje životní prostředí nad míru stanovenou prováděcím právním předpisem. Podle stejného zákona je na dálnicích, silnicích a místních komunikacích zakázáno „odstavovat silniční vozidlo, které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla (dále jen „vrak“).

“Závady na vozidle musí být zjevné, na první pohled viditelné. Například tedy auto vyhořelé, zcela zdemolované nebo takové, ze kterého zbývá jen torzo. Platná legislativní úprava tak vše komplikuje, takže dokud vozidlu nechybí "podstatná část mechanismu nebo konstrukce" (např. převodovka, motor, tlumiče, poloosy), nemůže se jednat o vrak. Pokud vozidlo nebrání provozu a není vrakem, nemůže ho město prostřednictvím městské policie nechat odtáhnout. Pokud vozidlo naplňuje znaky vraku, strážník MP na vozidlo vylepí Výzvu s povinností majitele vrak z komunikace odstranit. Pokud do dvou měsíců majitel vozidlo neodstraní, nechá město vrak odtáhnout a ekologicky zlikvidovat na náklady vlastníka vozidla. Pokud stojí vozidlo mimo pozemní komunikaci, postupuje se podle zákona o odpadech. V případě ohrožení životního prostředí (např. únik provozních kapalin) či narušení estetického vzhledu města je postup obdobný, kdy MP Cheb spolupracuje s příslušnými odbory Městského úřadu Cheb v souladu se zákonem.

V roce 2018 byly MP Cheb označeny a vyhodnoceny jako vrak tři vozidla, šest vozidel bylo řešeno jako vozidla opuštěná. Městská policie vykonává pravomoc pouze na území města Cheb na komunikacích ve vlastnictví města Cheb, tzn., pokud je nalezen vrak na pozemku soukromé firmy (např. na parkovišti obchodních řetězců), majiteli tohoto pozemku je zaslána výzva k učinění nápravy. V roce 2018 těchto případů bylo deset. Dalších třináct vozidel bylo z komunikací odstraněno po jednání strážníků městské policie s majiteli těchto vozidel. V souvislosti s vraky, popř. opuštěnými vozidly bylo na základě podnětu občanů i z vlastních poznatků zkontrolováno dalších 20 vozidel, kdy se dle ohledání nejednalo o vrak ani opuštěné vozidlo.

MP Cheb se celkově v roce 2018 zabývala více než 50 vozidly v oblasti vraků a opuštěných vozidel.

V roce 2019 Městská policie Cheb dosud realizovala odtah tří opuštěných vozidel.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 29.01.2019 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy