Cheb: Nadační fond připravuje další projekty pro památky (TV Západ)

Nadační fond Historický Cheb pokračuje v přípravách projektů obnovy památek v regionu. Nejviditelnějším projektem byla rekonstrukce věží kostela sv. Mikuláše v Chebu. Ale fond financuje postupně řadu menších akcí, které pomáhají obnovit zajímavá místa Chebska.

dezinfekce

„Nadační fond v posledních letech realizoval celkem deset projektů. Poslední ze dvou, byla Goethova lavička, a to přímo v území Krajinné výstavy, když se z ní vychází směrem na Stein a druhým projektem byla úprava okolí smírčích křížů včetně doplnění jedné kamenné lavičky jako odpočinkového místa. Lavička v Poohří stála skoro půl milionu korun, včetně tedy dalších krajinných úprav, na kterých jsme se podíleli. Lavička a úprava smírčích křížů byly řádově někde kolem 150 tisíc korun. Pochopitelně se podílíme i na dlouhodobém projektu úpravy a zprovoznění půdních prostor za účelem prohlídky střešních konstrukcí, které jsou velmi cenné. Takže naše výdaje se pohybují minimálně kolem 100 - 200 tisíc ročně,“ okomentoval činnost fondu místostarosta Chebu Michal Pospíšil.

Některé projekty se připravují delší dobu, jiné vzniknou náhle. To je případ dosud posledního zvažovaného artefaktu, části božích muk na Švédském Vrchu.

„Na tento nápad nás přivedl místní badatel a historik, pan Beran, kterému bych tímto chtěl velmi poděkovat. Dozvěděl se z novin a médií, že město Cheb zamýšlí v podstatě prostor, který propojuje oblast Kauflandu se Švédským Vrchem, revitalizovat, a že jsme tam našli torzo podstavce bývalých božích muk. Takže se zřejmě zahloubal do svých pramenů a zjistil, že toto místo bylo velmi významné pro poutníky, kteří tudy procházeli směrem zřejmě na Maria Loretto. Poslal nám takovou grafiku – skicu, perovku, ve které můžeme jasně poznat, identifikovat, jak tento sloup vypadal. Myslím si, že v rámci úprav jak přírodních poměrů, tak i komunikačních, a osvětlení, že by stálo za to se tím vážně zaobírat a vzít to jako další menší projekt Nadačního fondu a na místo vztyčit sloup, který tam historicky od roku 1730 patří,“ prozradil Pospíšil.

Boží muka byla vystavěna ke cti Navštívení Panny Marie. Obnova místa by včetně úprav bezprostředního okolí mohla vyjít na několik desítek tisíc korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.03.2018 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy