Cheb: Na sportovní aktivity půjde v roce 2020 o 40 % více (TV Západ)

Systém podpory aktivit v Chebu míří do čtyřech oblastí. Kromě kultury, školství a sociálních věcí jde největší díl do sportu. Město nyní na základě doporučení studie navýšilo prostředky na podporu sportu o desítky procent.

dezinfekce

„My, když jsme schválili zvýšení koeficientu daně z nemovitosti, tak jsme inzerovali, že většina těch peněz půjde do systému podpory aktivit občanů, a to především do sportu. Takže z toho získaného navýšení jsme se rozhodli 4 miliony korun věnovat na podporu systému aktivit občanů. Většina z toho, ve výši 3 milionů, jde na navýšení činnosti ve sportu. Takže tam se objem prostředků zvýší o více než 40 %. Budeme moci mnohem snáze uspokojit zájemce jak o podporu celoroční činnosti, tak i o organizování jednorázových akcí,“ vysvětlil starosta Chebu Antonín Jalovec.

K částce 6,3 milionu korun na celoroční činnost 35 sportovních klubů v letošním roce a dalších 800 tisíc korun na sportovní akce, přibudou v roce 2020 další 3 miliony. Částka tak přesáhne 10 milionů. K dlouhodobějším plánům pak patří dvě hlavní koncepční záležitosti a to je nastavení nejen financování, ale také správy sportovišť.

„Pan místostarosta Černý spolu s Mgr. Maškovou, předsedkyní komise pro sport, objíždějí jak česká, tak i např. bavorská města, a zjišťují informace o tom, jak tam spravují sportoviště a jak jsou s tím spokojeni. V průběhu tohoto měsíce bychom měli mít první písemné výstupy z jejich návštěv. Na základě toho budeme v příštím roce rozhodovat o nové podobě financování a správy sportovišť v Chebu od 1. ledna 2021. Dá se říci, že totiž současný systém je sice na první pohled velmi jednoduchý, ale velmi netransparentní v tom, že bohužel každé sportoviště má úplně jiný systém správy – některá jsou ve výpůjčce, některá v pronájmu, některá přímo spravuje město. A to je pak vůči subjektům občas docela diskriminující,“ dodal Jalovec.

Kromě zmíněných 10 milionů do fondu SPA je v Chebu nutné připočíst 7 milionů pro zimní stadion a 7 milionů na plavecký bazén, které město podporuje skrze svou společnost CHETES. Spolu s dalšími investicemi a podporami jde do sportu v Chebu ročně okolo 54 milionů korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy