Cheb: Na opravu střechy kostela sv. Kláry dohlédnou památkáři

Barokní kostel sv. Kláry se v příštím roce dočká opravy střechy. Její součástí bude výměna střešní krytiny i poškozených prvků krovu. Samotné stavební práce začnou v březnu a trvat mají zhruba půl roku.

dezinfekce

Kostel z počátku 18. století je nemovitou kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek, takže při opravě jeho střechy se město bude muset řídit přísnými požadavky památkářů. Například stávající střešní krytina z pálených tašek bude muset být opatrně rozebrána a po následném vytřídění budou nepoškozené bobrovky opět použity. Nově vložené prvky krovu budou z ručně tesaných trámů, vyrobených ze středového jehličnatého dřeva. Veškeré tesařské práce s výjimkou nového laťování se navíc budou provádět bez použití ocelových prvků. Použít bude možné pouze dřevěné kolíky nebo hmoždíky s celodřevěnými tesařskými spoji.

Realizace opravy bude rozdělena do dvou fází. V první dojde k výrobě trámů. Po jejich otesání do požadovaného profilu budou uloženy tak, aby byly všechny stěny volné pro účely vysychání, které bude trvat nejméně tři měsíce. Druhou fází budou samotné práce na střeše kostela.

Kostel sv. Kláry, který byl vybudován v letech 1708 až 1709 podle návrhu proslulého barokního architekta Kryštofa Dientzenhofera, slouží v současné době jako výstavní a koncertní síň.



Zdroj: město Cheb

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy