Cheb: Na festivalu FIJO zahraje dánský dívčí orchestr (TV Západ)

Ve čtvrtek 28. června začne v Chebu další ročník Festivalu mládežnických dechových orchestrů FIJO. Již 23. ročník potrvá čtyři dny a přinese několik změn oproti minulosti.

dezinfekce

„Zásadní změny budou v tom, že celý ceremoniál - zahajovací i konečný - se odehraje na náměstí. Bylo zvykem, že konečný byl na „Lokomotivě.“ Ta prochází rekonstrukcí, takže tam není možné konečný ceremoniál uspořádat. Vymysleli jsme jiné postavení náměstí než je zvykem, otočíme tribunu, která nebude u Špalíčku, ale u úřadu. Tribuny budou dokonce dvě vedle sebe, abychom zrychlili střídání orchestrů. Orchestry tak mohou hrát déle, např. festivalové koncerty nebudou trvat třeba 30 minut, ale 45 minut. Bude více muziky. To nám právě umožní změna toho postavení a také vznikne na náměstí více míst. Již několik let říkáme náměstí „FIJO Aréna“. Diváci, kteří chodí na FIJO, ví, že jsou vždy dvě tribuny podél, nyní přibude třetí tribuna v čele. Tzn., že nám vznikne více míst na sezení a lidé budou mít větší komfort – uvidí. Vznikne tím i větší prostor na náměstí. To jsou nejzásadnější změny. V programových zachováváme tradici. Bude zahájení, vše začne ve čtvrtek, kdy bude předvečer festivalový, kdy se těšíme na FIJO. Pak bude slavnostní zahájení, koncert chebské dechovky - Vítáme vás v Chebu. Nebudeme bortit tradice, budeme je držet. Průvod bude v sobotu dopoledne, odpoledne pak bude velká show showbandů. V neděli pak koncerty a zakončení festivalu,“ popsal ředitel festivalu Vladimír Keblůšek.

Mezi dvanácti orchestry budou opět velmi zajímavá tělesa. 

„Největší hvězdou bude asi orchestr z Dánska. Je to 50 či 56 dívek, které hrají. Je to pouze dívčí orchestr. My jsme se rozhodli, že se pokusíme najít takovýto orchestr i v Čechách. Našli jsme. V Luhačovicích existuje saxofonický orchestr dívek. Je jich 35 a ty také přijedou. Nebudou účastnicemi festivalu, budou jen hosté a zahrají speciální koncert v neděli odpoledne. Myslím si ale, že to bude takové krásné zpestření - na jednu stranu 50 dívek z Dánska na druhou stranu 35 krásných saxofonistek z Čech. To bude asi ten hlavní tahák. Máme orchestry z Kypru, pak stálice ze Slovenska, z Maďarska a z českých orchestrů – novinkový orchestr bude z Plzně. Je to plzeňský orchestr mladých, který zde na festivalu nikdy nebyl. My jsme se rozhodli, že dáme možnost regionálním orchestrům, aby si zahráli. Takže Plzeňští budou stálí účastníci. Pak máme ještě pozvané hosty do průvodu, kdy poprvé přijedou z Tachova. To bude orchestr, který bude jako host průvodu. Pak máme ještě orchestry z okolních menších měst tady u nás na západě,“ přiblížil ředitel.

V posledních ročnících si vždy organizátoři připravili také upomínkové předměty a ty budou i letos.

„Máme samozřejmě připraveno. V minulosti to byly trumpetky, flétničky. Možná letos neřeknu, co to bude, aby se diváci těšili. Ale máme krásné dárky. Módní doplněk to tentokráte bude. Věříme, že bude krásné počasí a že se bude hodit a že bude slušet všem, kteří přijdou na festival. Není ještě úplně jasno ohledně závěrečného ceremoniálu, jestli bude zpoplatněn anebo bude zdarma. Vypadá to zatím, že bychom ho zpoplatnili i kvůli organizaci, protože závěrečný ceremoniál budeme brát jako speciální akci. I na „Lokomotivě“ se platilo. Každý účastník, který by na závěrečný ceremoniál přišel a koupil si vstupenku, by od nás dostal dárek – podsedák, na který by si mohl sednout. Takže by si přispěl na to, že bude mít svoje VIP místo. Stal by se sponzorem a patronem festivalu a zároveň by si odnesl krásnou památku - podsedák,“ dodal Keblůšek.

Festivalu se také zúčastní domácí Městský dechový orchestr i jeho Veteráni. Stránky www.fijo.cz opět ožila a již teď tam najdou zájemci bližší informace. Jednou z posledních novinek je přislíbená účast špičkového tělesa – Ústřední hudby Armády České republiky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy