Cheb: Modeláři si připomněli výročí republiky a letectva (TV Západ)

Více než tři desítky let probíhají soutěžní výstavy a prezentace chebského Klubu plastikového modelářství. S názvem Cheb model show se prezentují modeláři čtvrtým rokem v Kulturním centru Svoboda. Letošní termín připadl na sobotu 17. listopadu.

dezinfekce

„Přišlo o něco méně lidí, než jsme byli vždy zvyklí, ale je to dané tím, že dnes vládnou počítače a mobilní telefony, takže lidé málo lepí. Ale je to takový průměr. Máme zde lidi tak až po Prahu, dál už se to lidem nevyplatí. Jezdí k nám přátelé z Německa. Bývávali zde lidé i z Ameriky, ale to bylo jen jednou,“ posteskl si Pavel Nykodým z Klubu plastikového modelářství AVZO Cheb.

Zhruba dvě stovky soutěžních modelů se utkaly o 40 cen.

„Jsou to vrtulová, proudová letadla, pak zde máme techniku, civilní techniku, tzn. automobily, kamiony. Pak je tady kategorie ostatní, kde naši přátelé s papírovými modely vystavují své modely,“ uvedl Nykodým. 

Pořadatelé z Chebu se soutěže nezúčastnili, prostor dostali pouze v dětských kategoriích. Soutěžící přivezli několik velmi zajímavých modelů.

„Máme zde úplně úžasné kousky, máme tady např. novostavbu, je tu zahradní traktůrek, který má velikost přibližně 1,5 cm a je udělaný kompletně. Takže to jsou raritky, které se nikde jinde nevidí. Co se týče automobilů, motorek a dalších, to jsou skutečně kousky, které jsou dělané doma bez stavebnice. Každý, co se mu líbí na fotkách, tak si doma postaví bez pomoci sériové výroby,“ vysvětlil Nykodým.

Zároveň si modeláři a zájemci z řad veřejnosti mohli zakoupit stavebnice a potřeby.

„Máme zde prodejce. Jsou ochotní sem vždy přijet, protože v blízkosti nikde není žádná prodejna, až v Plzni. Takže jsme rádi, když se zastaví a lidé z okolí mají možnost si zde nakoupit, protože dnes všude převládá internetový prodej. Takové osobní setkání, kdy si mohou nakoupit, co někde nepostřehli, je pro ně výborné,“ popsal modelář.

Letošní výročí 100 let založení republiky a letectva se projevilo i v udělení poháru Absolutnímu vítězi, který získal Milan Bobok za svůj model českého letadla Aero L-29 Delfín. Cenu za nejlepší tank si odnesl Karel Šutt a Zlatou lupu za zmíněný miniaturní traktůrek Daniel Skála. Bez pomoci sponzorů a města by modeláři nemohli soutěž uskutečnit.

„Máme zde spoustu firem, které nám pomáhají. Pomáhá nám město Cheb, které nám dalo grant. Takže si musíme sehnat sponzory, sami to neutáhneme, protože je to opravdu spousta  peněz,“ poděkoval Pavel Nykodým.

Zájem veřejnosti byl slušný a chebští modeláři se již těší na další ročník své přehlídky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy