Cheb: MHD by měla získat nové autobusy na CNG (TV Západ)

Zastupitelé města Chebu na svém červnovém jednání schválili podmínky pro výběr nového provozovatele MHD. Každý rok město přispívá současnému dopravci zhruba 14 milionů korun. Nová smlouva by měla zajistit kromě zlepšení vozového parku i úsporu financí.

dezinfekce

„Nového provozovatele MHD bude mít město od roku 2021. Vypadá to, že je to ještě dlouhá doba, ale kupodivu není, protože pokud chceme zvolit příslušnou metodu výběru, musíme jí již o rok dříve inzerovat v evropském věstníku. Zastupitelstvo schválilo jednak, že budeme poptávat provozovatele. Takže oslovíme vybrané dopravce s jejich nabídkou. Kromě toho se objevila ještě dotační možnost pro Autobusy Karlovy Vary na nákup 12 autobusů na stlačený zemní plyn. Takže tedy i ekologičtějších než na klasickou naftu. Díky tomu by mohla i klesnout cena, kterou městu Autobusy Karlovy Vary účtují. Máme s nimi podmínku, že jim dáme příslib, aby mohly o dotaci žádat a pokud dotaci dostanou, zlevní nám o 4 miliony oproti současné ceně. A i kdyby se náhodou později v poptávkovém řízení objevil ještě levnější provozovatel, tak Autobusy Karlovy Vary budou mít podmínku dorovnat cenu na jeho úroveň. Součástí smlouvy jsou zároveň i velmi přísné podmínky pro vybavení autobusů, kdy jsme si tam dodatečně prosadili, že autobusy budou kompletně nízkopodlažní a budou kompletně vybaveny klimatizací,“ popsal starosta Chebu Antonín Jalovec. 

 Je také pravděpodobné, že dojde k úpravám tras některých linek. 

„V souvislosti s novým provozovatelem rozhodně uvažujeme o tom, že částečně pozměníme systém linek. Do budoucna to hodně záleží i na tom, jak se podaří nově napojit některé části, protože se připravuje možnost napojení např. Hájů druhým mostem z Dyleňské ulice, stejně tak je ve hře tzv. Ottův most pro spojení se Zlatým vrchem, což by vedlo k tomu, že by se některé části města mohly pak zokruhovat a MHD by tam mohla jezdit jinými trasami než doposud,“ komentoval budoucnost starosta.

Autobusy na pohon CNG  se kromě nižších emisí CO2 vyznačují i menší produkcí řady významných škodlivin. Smlouva by měla být uzavřena na období 1.1.2021 až 31.12. 2030.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy