Cheb: Lidé si mohou objednat nádoby na tříděný odpad (TV Západ)

Od 1. ledna roku 2020 začnou v Chebu postupné změny ve svozu komunálního odpadu. Cílem je zlepšit třídění a připravit se na dopady budoucích legislativních změn spojených s ukončením ukládání netříděného odpadu na skládky.

dezinfekce

„My jsme si nechali zpracovat poměrně podrobnou studii odpadového hospodářství v Chebu. Výsledky nebyly příliš pozitivní. Ukazuje se, že v Chebu poměrně málo třídíme a máme velké množství směsného komunálního odpadu. Vzhledem k tomu, že v nejbližších letech raketově porostou ceny za skládkování, tak není jiné cesty, pokud chceme udržet náklady ve snesitelných mezích, než se vydat směrem přesměrování odpadu z těch tzv. černých popelnic – směsných, do tříděného odpadu. Cílem změn, které začnou 1. ledna 2020 a ve čtyřech etapách zahrnou celé území Chebu, je maximální motivace občanů k tomu, aby co nejvíce  odpadu odkládali do tříděných nádob a co nejméně odpadu šlo do směsných nádob,“ popsal starosta Chebu Antonín Jalovec.

„Jedná se zhruba o 2500 adres nebo rodinných domů. Takže jsme vytvořili nějaké logické území, celky, protože svoz nebude jednoduchý. Naučíme se nově svážet i trasy. Lidi dostanou kalendáře - budeme muset změnit svozové trasy. Takže je to rozdělené, není to jednoduché. První etapou jsme začali - řeknu od řeky na sever, kde je celý Zlatý vrch, Střížov a osady kolem přehrady Skalka a pak jsme šli druhou etapou, kdy jsme vzali Horní Dvory, Podhrad, Hroznatov. V třetí etapě jsme v Hájích a okolí a ve čtvrté etapě jdeme do toho intravilánu města, kde jsou rodinné domy. Každý kvartál naběhne etapou, takže začínáme 1. ledna, 1. dubna, 1. července a poslední etapa se rozběhne 1. září,“ doplnil informaci referent Odboru správy majetku města Chebu Martin Dvořák. 

Díky lepšímu třídění bude možné snížit frekvenci svozu směsného komunálního odpadu.

„Všechno to je o objemu. Takže pokud čtyřčlenná rodina měla 120 litrů objemu na zbytkový odpad, na směsný komunální odpad a my jsme těch 120 litrů rozebrali, tak jsme zjistili opravdu procentuální zastoupení, kde toho zbytkového odpadu je tam cca 30, možná 40 procent, zbytek, 60 procent, se jednalo o materiál, který lze předávat dál k recyklaci. Jednalo se opravdu o kartonáž, transparentní fólie, a PET láhve,“ přiblížil strukturu současného směsného odpadu vedoucí střediska Svozu odpadu CHETES Michal Polák.

Náklady na zavedení změn budou jednorázové na pořízení dalších barevných nádob v řádu statisíců korun. V objemu, které město za svoz platí, se jedná o zanedbatelnou částku.

„Náklady na jednoho občana se pohybují někde kolem 1200 korun, což zdaleka není pokryto tím, co od občanů vybereme, protože paušální poplatek je ve výši 700 korun. Když to vezmeme za celé město, tak jen na komunální odpad, ať už tříděný nebo směsný, máme výdaje kolem 35 milionů korun,“ uvedl starosta Jalovec.

K chystaným změnám vznikl i specializovaný web na adrese www.tridimevchebu.cz. Zde najdete nejen plány svozu, formuláře k objednání nádob nebo smluv ke stažení, ale můžete zde i nahlásit problémy s nádobami či reklamovat vývozu popelnice. A také promo video k projektu, který vytvořilo naše studio.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy