Cheb: Letošní ročník Decarotavacu podpořil olympionik Změlík (TV Západ)

Zajímavé klání sportovců i těch, kteří pohybu tolik neholdují, se odehrál v chebském atletickém areálu v Poohří. Závod se jmenuje Decarotavak. Je oficiálním mistrovstvím avantgardního spolku Rotavak z Rotavy.

dezinfekce

Není divu, že se jej zúčastnili obyvatelé i rodáci z tohoto města na Kraslicku. Letos měli i dva vzácné hosty, olympijského vítěze v desetiboji z Barcelony 1992 Roberta Změlíka a mistryni světa v trojskoku z Atén v roce 1997 Šárku Kašpárkovou.

„Je to víceméně skoro bych řekl desetiboj, který se ale neskládá z atletických deseti disciplín. Je to právě paráda v tom, že úplný laik může nastoupit na tento závod a všechny disciplíny zvládnout. Takže jsou zvoleny takové disciplíny, ve kterých nemusí mít nikdo žádnou sportovní zdatnost a schopnost vlastně ty disciplíny umět ovládat. To, že tady někdo nebude dělat ty disciplíny profesionálně, o to tady vůbec nejde. Jde o to, aby si to vyzkoušeli. O to víc pak lidé dokáží ocenit jakýkoliv výkon našeho sportovce nebo atleta. Právě při těchto disciplínách, které si tady vyzkouší, zjistí, že to v té televizi jenom vypadá, že je to jednoduché. Ono to ale ve skutečnosti chce dřinu, techniku, trénink a vytrvalost. Je to vlastně o tom, co sport přináší lidem – systematičnost, ať už je to v práci, v tréninku, prostě v čemkoliv, co se dělá systematicky, organizovaně a s dobrým myšlením – tak to přináší výsledky. A teď jde hlavně o dobrý pocit,“ vysvětlil Robert Změlík.

A dobrý pocit z poměření sil a dovedností si vyzkoušela řada zástupců nejen pořádajícího klubu, ale i dalších obyvatel města, včetně oficiálních představitelů.

„Protože to považuji za naprosto fantastickou věc. Byť je to sedmý ročník, tak jsem vylezla z kanceláře a alespoň jsem se přihlásila na pětiboj. Snad nějakou technickou disciplínu zvládnu, protože už to o tom sportování toliko není, ale to tady dneska není důležité. Myslím si, že někteří jsou tady, aby si zlepšovali své rekordy, a já jsem tady, abych si dokázala, že se mám sportu věnovat celý rok více než do teď,“ uvedla starostka Rotavy Iva Kalátová.

V úvodu zazněly hymny klubu i České republiky. Účastníci si poté dali společnou rozcvičku s cvičitelkou zumby. A poté se již rozběhl soutěžní program.

Hned úvodní hladká šedesátka ukázala účastníkům jejich formu. Sympatické bylo i povzbuzování publika těch, kteří překonávali především sami sebe.

„Řekl jsem si, že je důležité, abych doběhl a ve zdraví. Protože přeci jenom, když běžíte po tolika letech, je to opravdu celkem risk, pokud to člověk přežene. Myslím si, že jsem to zvládl podle svého plánu – řekl jsem si, abych zaběhl aspoň to, co ve čtrnácti letech, takže čas 7.28 – jsem spokojený. Doběhl jsem zdravý a těším se na další disciplíny,“ prozradil Změlík.

V dalších disciplínách si kromě rychlosti účastníci otestovali také sílu i dynamiku. Soutěžilo se ve skoku dalekém, trojskoku z místa, hodu diskem, koulí i oštěpem, hodu medicinballem vpřed a vzad, běhu na 25 metrů po jedné noze a čtyřstovce. Olympionik Změlík nakonec zvítězil se ziskem 10.192 body, mezi ženami pak Dana Izáková se 7233 body. Pořadatelskému Rotavak klubu přispělo na akci město Rotava a Karlovarský kraj. Věcné ceny pro jednotlivé vítěze v kategoriích věnovala společnost zabývající se doplňky stravy.   


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy