Cheb: Lesní společnost má nový hospodářský plán (TV Západ)

Společnost Lesy města Chebu informovala vedení města o svém hospodaření a novém lesním hospodářském plánu, který začal platit od letošního roku.

dezinfekce

„Lesy města hospodaří na výměrech cca 2787 ha. Z toho 2144 ha je v České republice a 643 ha je na německé straně. Co se týče ekonomiky, zatím v současné době čekáme na poslední zaslané dokumenty z německé strany z finančního úřadu, podle kterého pak samozřejmě dojde ke sloučení obou ekonomických jednotek – z české a německé strany. Už podle prvotních odhadů se dá předpokládat, že společnost bude hospodařit se ziskem cca 800 tisíc korun,“ uvedla místostarostka Chebu Eva Horná.

Kromě toho společnost zaplatila v loňském roce městu Cheb pachtovné ve výši 7,5 milionu korun. Do hospodaření se promítl i loňský orkán, kdy se muselo těžit kalamitní dříví.

„V říjnu 2017 prošel jak Českou republikou, tak Německou republikou, orkán Herwart, který i u nás napáchal kalamitní škody. Na české straně se tato kalamita pohybuje řádově okolo tří tisíc kubíků, na německé přibližně 500 kubíků,“ přiblížila Horná.

Skutečnost ovlivní hospodaření i v letošním roce. Společnost bude mít vyšší náklady na obnovu lesa a pěstební činnost. Za loňský rok se obnovilo přes 8 hektarů lesa a dalších 33 hektarech proběhly výchovné zásahy. 

Loni se vytěžilo se na české části 8,9 tisíce kubíků a 2,6 tisíce metrů krychlových dřeva. Společnost pořídila nový automobil do lesnického provozu, který nahradil stávající 11 let starý vůz. 

„V roce 2017 bylo i velkým přínosem to, že společnost požádala Karlovarský kraj o finanční prostředky pro lesní činnost. To bylo řádově 640 tisíc. Stejnou možnost jí umožnil na německé straně i Tirschenreuth. Tam společnost mohla získat dotaci ve výši 3.600 EUR,“ dodala Horná.

Podle zprávy jsou chebské lesy v dobré kondici a poskytují městu stabilní příjem. Veškerá hospodářská činnost je zajišťována dodavatelsky na základě výběrových řízení. Samotná organizace má kromě jednatele a ekonomky jen tři zaměstnance – lesní. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy