Cheb: Kvůli suchu se omezí sečení v některých lokalitách (TV Západ)

Podobně jako v řadě jiných měst se i v Chebu rozhodli bojovat s následky sucha omezením sečení trávy ve vybraných lokalitách. Zatím se tak stane na sedmi místech, kde tak dojde k sečení pouze jednou nebo dvakrát za sezónu.

dezinfekce

„V souvislosti se stále se prohlubujícím problémem sucha, který nás každý rok trápí, tak jsme se rozhodli, že vytipujeme lokality, kde omezíme seč trávy. Ne, že bychom ji úplně zastavili, ale dojde tam k jednomu či dvěma sekáním v průběhu sezóny. Místa, která bych chtěl uvést, tak jsou např. Gertnerovy sady, za ulicí 17. listopadu, na Spáleništi, potom podél trati za ulicí Mírová, na Zlatém vrchu – Dvořákovy sady, pak některé svahy na Krajince, tam bychom nechali trávu trošičku větší, protože je jasné, že když prší, tak voda pomalu stéká do zeminy a nedochází k úniku či k odplavení dešťové vody,“ uvedl místostarosta Chebu Jiří Černý.

Vyjmenovaná místa by mohla také napomoci k většímu výskytu hmyzu, který z města téměř zmizel. Upraví se i část výsadby. Snížení frekvence sekání se netýká travnatých ploch u bytových domů nebo městských parků. Tam bude seč probíhat stejně často jako doposud. Po městě navíc začnou vznikat pásy s lučním kvítím. První je již osetý v sousedství autobusových zastávek na tzv. Křižovatce. 

„Dalším důvodem, proč jsme se rozhodli k tomuto kroku, je i to, že dnes v podstatě už nepotkáme ve městě nebo v jeho okolí jiný hmyz než mouchy. Není vidět motýl, včely – běžný hmyz, který vidíme, když vyjedeme za město do lučních oblastí. Po konzultaci s odborem životního prostředí chceme také zpátky do země dostat tzv. dvoudomé rostliny. Děláme to všechno z toho důvodu, abychom se trošičku vrátili k přírodním podmínkám tak, jak je známe z dřívějších dob,“ dodal Černý. 

Město Cheb spravuje zeleň na zhruba 150 hektarech. Ročně se na údržbu zeleně vynakládá cca 20,5 milionu korun. To zahrnuje jak výsadbu květin, sečení trávy, péči o veřejnou zeleň nebo kácení a ořez keřů a živých plotů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy