Cheb: Kraslice jako symbol Velikonoc

V loňském roce se město Cheb poprvé připojilo k Velikonoční cestě, která je tradičně součástí velikonočních svátků v nedalekém Vogtlandu. Hlavními organizátory jsou město Greiz a spolek Osterpfad - Vogtland /Thükop z berga / Elster. Pro letošní rok připravilo Muzeum Cheb výstavu velikonočních kraslic, která je příspěvkem muzea a města Cheb k této akci, která získává přeshraniční rozměr.

dezinfekce

Protože je muzeum Cheb v letošním roce z technických důvodů pro veřejnost uzavřeno, výjimkou byla jen sobota 13. dubna, kdy se v části muzejní expozice konal již dvacátý Velikonoční jarmark v muzeu, je výstava instalována v prostorách chebského turistického infocentra.

Různé techniky výzdoby velikonočních kraslic zde představuje řada autorek z Chebu a okolí, ale také žáci Základní školy v Lubech, nebo autorka z Plzně. Všichni vystavující se řadu let pravidelně účastní muzejního velikonočního jarmarku. Svoje práce na něm nejen ukazují, ale také dávají návštěvníkům možnost, aby se jim dívali při práci pod ruce. Ti odvážní si pak pod jejich vedením mohou různé výzdobné techniky vyzkoušet. Letos svoji zručnost předvedli na jarmarku také zástupci spolku Thükop z německého Berga / Elster, kteří malovali své nápadité vzory. Teď společně s chebskými autorkami vystavují na právě probíhající výstavě své práce provedené na pštrosích vejcích. Jde o výzdobu klasickou, ale také o malbu s motivy z Chebu. Město Cheb zde má vystavenu práci svého zástupce, chebského kronikáře, který je také autorem malovaného pštrosího vejce s motivy Špalíčku a kostela sv. Mikuláše.

Mimo 26 ukázek zdobených velikonočních vajíček je na výstavě vystavena také velikonoční koruna, kterou v loňském roce daroval spolek Thükop městu Cheb.

Tradice zdobit v období Velikonoc veřejná prostranství a dvory významných budov ve městech a obcích korunami z chvojí a barevných velikonočních vajíček vznikla před více než sto lety ve franckém Švýcarsku. Od počátku velikonoční koruny jako symbol velikonočních svátků a přicházejícího jara zdobily nejčastěji veřejné kašny i soukromé studny. Postupem času se tento novodobý zvyk stával stále populárnější. Od osmdesátých let 20. století se tak rozšířil v mnoha částech jižního, středního a východního Německa. Velikonoční koruny se tak staly v těchto oblastech hlavní součástí velikonoční výzdoby v mnoha městech a obcích, která se sdružují do tzv. Velikonočních cest. Ty pak dávají zájemcům možnost putovat za touto svéráznou výzdobou a obdivovat zručnost a nápaditost jejích tvůrců.

"Přijměte pozvání k návštěvě výstavy v chebském infocentru, která může být i pro vás inspirací při zdobení velikonočních kraslic. Výstavu si můžete prohlédnout až do 28. dubna. V rámci Velikonoční  cesty tu pak máme nabídku na zajímavý výlet. Zajeďte se podívat k sousedům na německou stranu hranice do města Greiz a do Berga / Elster, kde se velikonoční svátky a začínající jaro vítají pestrou bohatou výzdobou, které vévodí nazdobené velikonoční koruny a kašny," láká všechny Turistické infocentrum Cheb.

Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.04.2019 15:30




0 +
 

Hlavní zprávy