Cheb: Kraj jednal se zástupci vysoké školy a města (TV Západ)

Na půdě ekonomické fakulty Západočeské univerzity Plzeň (ZČU) v Chebu proběhlo jednání mezi děkany několika fakult, karlovarského kraje a zástupce města Chebu. Hlavním tématem byla možnost přesunu některých činností z Plzně do chebské části, která trpí malým počtem studentů. Ve městě přitom působí již od roku 1990.

dezinfekce

„Děkani mají zájem a Karlovarský kraj dnes garantoval, že poskytne veškerou koordinaci, součinnost a podporu toho, aby se Západočeská univerzita v budoucnosti opět naplnila studenty. Velmi mě ty čísla překvapila, především Fakulty zdravotních studií, která pro školní rok 2019/2020 otevírá obory jako je zdravotní sestra v prezenčním a kombinovaném studiu, dále fyzioterapeut a záchranář - do těchto oborů se přihlásilo 984 studentů. Takže obrovský zájem. Protože ale Západočeská univerzita v Plzni nemá kapacity, tak mohli přijmout pouze 184 studentů. Moje otázka zní, pokud zde mají budovu pro dalších 500 studentů, proč se ty nedostatkové obory, protože všichni víme, že je dnes nedostatek zdravotních sester, fyzioterapeutů, záchranářů, proč se ty obory, třídy neotevřou zde, v Karlovarském kraji, který tolik potřebuje vysokoškolské studenty,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

„My máme celkem pět studijních programů, které realizujeme v plzeňské části Fakulty ekonomické. Dnes jsme se ale spíše bavili nějakém budoucím studijním programu, který by byl unikátně vytvořen pro Karlovarský kraj a který by reagoval na potřeby rozvoje Karlovarského kraje, právě, i ve spolupráci s jinými fakultami, ať už zmíněnou Fakultou zdravotnických studií, Fakultou strojní či pedagogickou. V současné době, když vezmu dohromady prezenční i kombinovanou formu studia, máme kolem stovky studentů,“ přiblížila děkanka Fakulty ekonomické Michaela Krechovská.

Právě nevyužitá kapacita chebské části fakulty je jedním z hlavních argumentů pro přesun části studijních oborů. Jako další pak celkově špatná situace se vzděláváním pedagogů a nedostatek některých profesí. 

„V současné chvíli paní děkanka Fakulty ekonomické vyhlásila ještě druhé kolo přijímacího řízení, které se bude uzavírat 31. července. Je to na kombinované studium. Takže určitě Karlovarský kraj udělá propagaci toho, aby studenti ještě měli možnost se do druhého kola přihlásit. Teď budeme dále jednání rozvíjet, jak s děkanem Fakulty pedagogické, tak strojní. Od té strojní si velmi slibujeme z hlediska příchodu společnosti BMW, protože BMW již jedná s Fakultou strojní – budou potřebovat odborníky z hlediska oboru strojního. Takže tam vidíme také obrovský potenciál, aby se do toho společnost BMW zapojila. Ohledně Fakulty pedagogické, tam vidíme velký potenciál – ani ne tak potenciál, ale velký důraz, protože když teď vyšla statistika – analýza, který kraj je na tom nejhůře z hlediska nekvalifikovaných pedagogických pracovníků, tak z toho vzešel nejhůře právě Karlovarský kraj. Proto je natolik nutné, aby pobočka Fakulty pedagogické se právě také rozvíjela v Karlovarském kraji,“ popsala hejtmanka Mračková Vildumetzová.

Veškeré podklady pro možné otevření některých oborů pro studijní rok 2020/2021 musí mít kraj k dispozici do letošního podzimu. Škola má své procesy, kterými musí změny projít.

„A uděláme pro to maximum. Chceme také k tomu využít, že Karlovarský kraj byl zařazen mezi strukturálně postižené kraje, budeme chtít jednat s ministrem školství a popř. otevření nějakého dotačního programu na podporu vysokoškolských poboček. Takže tam určitě teď bude moje cesta – za panem ministrem školství a také za rektorem Západočeské univerzity. Moc bych je chtěla dostat k jednomu stolu a společně s nimi situaci Západočeské univerzity projednat,“ slíbila hejtmanka.

Město Cheb vnímá fakultu jako velmi důležitý prvek a školu dlouhodobě podporuje.

Zájemci o studium najdou v textové části reportáže odkaz na přihlášku. Ta se podává v elektronické podobě a uchazeči jsou přijímáni bez přijímací zkoušky. Vedení fakulty se snaží například vyjít vstříc studentům, kteří jsou aktivními sportovci, a po dohodě jim přizpůsobí studijní plán. Atraktivní pro vysokoškoláky studující v Chebu jsou i ceny ubytování a plně vybavené zázemí. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy