Cheb: Hrad chystá novinky, čekají ho i opravy (TV Západ)

Do nové sezóny se chystá chebský hrad. Kromě řady kulturních akcí ho čekají také opravy. Tématicky má program odrážet letošní sté výročí vzniku republiky.

dezinfekce

„K tomu je připraven pestrý program akcí v podobě různých výstav. Akce se dále vztahují jak ke středověku - Friedrichu Barbarossovi, tak i k 30leté válce. Je to přeci jenom „osmičková“ záležitost. Na konci roku 1648 - ukončení 30leté války. Dále je to nedávná současnost. Jsou to věci, které zažilo Chebsko v roce 1938, i po válce – osvobození Chebska Americkou armádou. Tzn. v ležení Americké armády a jiných vojsk, která Chebskem prošla,“ popsal místostarosta Chebu Michal Pospíšil.

Na hradě je nově umístěna tzv. kočka neboli obléhací věž. Doplní tak sedm dalších funkčních exponátů, mezi kterými nechybí obří vahadlový dobývací prak. Na hradě budou v sezóně probíhat i opravy jihovýchodního opevnění. To se nachází směrem od dřevěného mostu napravo. 

„Odhadem je to kolem 33 milionů korun. Předpokládali jsme, že z IROPu obdržíme částku 29 milionů korun. Bohužel jsme byli „pod čarou.“ První čekatelé čekají na to, jestli eventuálně někdo odřekne dotaci. To se stalo. Před 14 dny jsme dostali zprávu, že jsme se přes tu „čáru“ přehoupli. Není to ale v původní výši 29 milionů korun, nýbrž necelých 23 milionů korun. Pro nás je to velká šance a naděje s tím, že ještě dojde i k výběrovému řízení. Předpokládáme, že cena bude také ještě jiná. Věříme, že opatření, která by měla být do podzimu příštího roku ukončena, se nám podaří zrealizovat,“ doufá místostarosta.

Opravy budou probíhat i během provozu hradu a ukončeny by měly být příští rok na podzim. Podrobné informace o chebském hradu včetně programu a otevírací doby najdete na adrese www.cheb-hrad.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy