Cheb: Fond obnovil Boží muka na Švédském Vrchu (TV Západ)

Další z počinů Nadačního fondu Historický Cheb se představil veřejnosti v minulém týdnu. Na nekompletní Boží muka na Švédském Vrchu přitom upozornil občan města.

dezinfekce

„V lednu tohoto roku nás oslovil, dá se říci, místní badatel, historik pan Beran, který nám zaslal skicu z roku 1928 sloupu, který stál na cestě, směr bavorský Marienweiher, a který byl oblíbeným poutním místem pro Chebany. Když se dozvěděl, že chceme tento prostor revitalizovat, tak právě nabídl i informace o tom, že historické kořeny tady v tomto je možno najít a dal nám možnost si považovat, zda by Nadační fond Historický Cheb tento projekt nedokázal zrealizovat. Samozřejmě to byla pro Nadační fond Historický Cheb velká výzva. Okamžitě jsme oslovili kameníka, se kterým jsme měli velmi dobré zkušenosti, a dá se říci, že podle skici nám připravil nějaké nákresy a realizace potom, proběhla v letních měsících tohoto roku. Cena je 73 tisíc korun,“ popsal vývoj místostarosta města Chebu Michal Pospíšil. 

Boží muka z roku 1730, postavená ke cti Navštívení Panny Marie nesou nápis v německém a českém jazyce. Městský nadační fond Historický Cheb vznikl na podporu ochrany a obnovy kulturních a historických památek v Chebu a na Chebsku. Byl iniciován finančním darem, který město Chebu obdrželo od Antona Harta, zachránce poutního místa Maria Loreto a čestného občana města Chebu. 

„Toto vše děláme na památku a počest mého otce, který se necítil pouze jako Cheban, ale jako Evropan a snažil se rozvíjet přátelství mezi národy. Já se jako členka spolku starám o poutní místo Maria Loreto a od roku 2004 spolu s paní Brabačovou a panem Pospíšilem jsem členkou Nadačního fondu Historický Cheb. A věřím v další skvělou spolupráci do budoucna,“ uvedla Ulrika Hart, dcera Antona Harta během předání Božích muk.

Celkově se jedná již desátý projekt Fondu. K nejviditelnějším dosavadním počinům patří například obnova věžních helmic na kostele sv. Mikuláše, vyhlídkového pavilonu na Zlatém vrchu nebo hřbitova zaniklé obce Krásná Lípa.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy