Cheb: Dva modely krovů byly předány

V sobotu 15. 9. došlo k dlouho očekávanému předání modelů historických krovů Nadačnímu fondu Historický Cheb.

dezinfekce

Ty pro něj zhotovil pan Josef Hauer. Tento 80letý tesařský mistr z Parksteinu pracoval na obou modelech půl roku. V měřítku 1 : 15 vyrobil nejprve model krovu Gablerova domu z chebského náměstí a poté model krovu františkánského kostela, i s věží.

Slavnostního aktu předání se zúčastnilo mnoho hostů. Silnou skupinou byli Parksteinští, kteří svého rodáka přijeli podpořit i v čele s paní starostkou Tanjou Schiffmann. Pozvání přijali představitelé tesařského cechu, německé hospodářské komory a dalších spolků. Nechyběli pan Juba s manželkou Marií, kteří zde zastupovali chebsko - waldsassenský Stammtisch. Jako už mnohokrát, i v tomto případě byl pan Juba tím, kdo zprostředkoval první kontakt a po celou dobu výroby modelů zajišťoval předávání informací z obou stran. Dalšími hosty byli členové kulturní komise města, chebských politických stran a veřejnost. Nadační fond Historický Cheb a město zde zastupovali členové správní rady fondu, místostarosta Michal Pospíšil, Ulrika Hart a Marcela Brabačová.

Hudebního úvodu se vzorně zhostili Třeboňští pištci, jejich písně za doprovodu fléten a kytary v kostele vyzněly velmi dobře. Poté předsedkyně nadačního fondu seznámila přítomné s historií projektu chebských krovů a s okolnostmi, za jakých došlo k domluvě s panem Hauerem. Báseň na počest řemesla tesařského a tesaře Hauera přednesl pan Karl Müller. K přítomným promluvil stavební historik Michal Panáček. Mimo jiné také popsal způsob, jakým tesařští tovaryši ve středověku skládali mistrovské zkoušky, a poznamenal, že tesař pan Hauer svými modely takovou zkoušku skládá opakovaně. Nakonec se ujal slova i dárce, a ve svém projevu stvrdil, že modely krovů Gablerova domu a kostela jsou jeho osobním darem městskému fondu. Pronesl přání, aby neskončily někde v archivu, a aby vždy měla veřejnost možnost si je prohlédnout. Správní rada fondu mu předala pamětní listinu, vyrobenou městským kronikářem Jindřichem Turkem a jeho i ostatní pozvané hosty pozvala k podpisu do Pamětní knihy města.

Projekt Historické krovy - chebský fenomén, který se stal páteřním projektem nadačního fondu, bude mít další pokračování. Připraveny jsou přednášky, vzdělávací akce i další výzkum. Jedinečnost chebského komplexu krovů si takový zájem zaslouží.

Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy