Cheb: Do zimního stadionu vzlíná voda, bude se hledat řešení (TV Západ)

Chebský zimní stadion má problémy se vzlínající vodou a řešení může vyjít až na desítky milionů korun. Na místě bývalých ledových ploch ze sedmdesátých let byl v roce 2002 vystavěn zastřešený stadion se zázemím pro 1500 diváků. Stavbu od počátku provázely problémy s podzemní vodou, které měly tehdy vliv i na významné prodražení zakázky.

dezinfekce

„Ač je zimní stadion v Chebu starý přibližně 15 let, tak se ukazuje, že pro jeho stavbu bylo vybráno jedno vůbec z nejhorších možných míst. Nachází se v místě bývalého rybníka, kam se nám stahují jak podzemní, tak srážkové vody. Bohužel, už při samotném zamýšlení konceptu nového stadionu došlo k tomu, že původní lehké zastřešení se postupně změnilo v jakousi multifunkční halu s výrazně navýšeným rozpočtem. Podloží se bohužel pro tuto stavbu absolutně nehodí. V současné době dochází k intenzivnímu průsaku jak podzemních, tak povrchových vod do objektu šaten a spodní části stadionu. Navíc se ukazuje, že voda je výrazně mineralizovaná a má i schopnost narušovat beton. Do budoucna by teoreticky mohla ohrozit statiku celé stavby. V současnosti musíme především monitorovat, odkud se voda bere a v jakém množství. Následně, až toto bude jasné, v horizontu dvou let, budeme muset rozhodnout o stavebně-technických opatření, která by měla dalšímu poškozování statiky zimního stadionu zabránit. Zdá se ale, že opatření budou extrémně drahá a možná se dokonce jejich úhrnná cena dostane někam na desítky milionů korun,“ vysvětlil starosta Chebu Antonín Jalovec.

Prozatím se voda ze stadionu odčerpává, jedna ze šaten je ale kvůli vodě dlouhodobě mimo provoz. Základy se na některých místech propadají i o několik centimetrů. V postižených místech kde vzlíná voda se musí často malovat stěny. Jedno je jisté, odstranění problémů nebude jednoduché ani levné.

Na stadionu má zázemí má místní hokejový klub, oddíl krasobruslení, obě ledové plochy využívají k výuce bruslení školy i školky a v neposlední řadě zde působí amatérské hokejové organizace.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy