Cheb: Do hradu šla investice přes 6 milionů (TV Západ)

V letošním roce byl chebský hrad vyhlášen Národní kulturní památkou. A po třech letech byl částečně opraven románský palác. Ten je od roku 1741 bez střechy a stěny na severní části byly v havarijním stavu. Město z vlastních zdrojů investovalo přes 6 milionů korun.

dezinfekce

„Byla to nejdříve v první a druhé fázi severní stěna hradního paláce a potom následně východní stěna. Ta se dokončovala vlastně v letošním roce. Ono není vidět to, že vlastně náš hradní palác stojí na skalní ostrožně, která v té západní části v podstatě, kdybyste kopl do země, tak po nějakých 30 cm jste už na té skalní ostrožně, ale čím více se posouváte na východ, tak ta skála ujíždí pod palácem a v té nejvýchodnější části je masa zeminy hluboká cca 5 metrů. To je také trošku problém, protože palác nemá střechu. Musíme si představit, že do té hlíny neustále prší, sněží a to vede k tomu, že ta mokrá hlína tlačí na tu severní stěnu hradního paláce,“ vysvětlil kastelán Chebského hradu Tomáš Dostál.

Stěna proto byla poškozena a bylo nutné zeminu odtěžit a vytvořit drenáž. Jedním z dalších kroků, které by mohly situaci zlepšit, je částečné zastřešení hradního paláce. Zároveň by se tím získala další atrakce pro návštěvníky.

„Je možné, a máme to předjednáno s pracovníky Národního památkového ústavu v Lokti, pořešit to částečným zastřešením, které by zároveň fungovalo jakožto vyhlídková plošina pro návštěvníky našeho hradu. Zastřešení by pokrylo část té plochy paláce v úrovni původního středověkého patra, přikrylo by drenáž a fungovalo by částečně jako střecha a zároveň návštěvníci by si mohli na tuto plošinu vystoupat a koukat právě z oken, z nichž ve středověku koukali králové, císaři. Jsou to naše proslulá románská sdružená okna, která nikde v republice neuvidíte,“ naznačil Dostál.

„Z pohledu města, pokud to bude únosné z hlediska finančního, a památkáři to samozřejmě povolí, což může být další problém, tak jsme jednoznačně pro,“ potvrdil zájem města Chebu jeho starosta Antonín Jalovec.

Karlovarský kraj také přispěl 150 tisíci korunami na plánovaný stavebně historický průzkum opevnění. Hrad, podobně jako ostatní tuzemské památky těží ze zvýšeného zájmu o domácí turistiku a i letos překoná padesátitisícovou hranici. A sezóna ještě nekončí.

„Devátého září tady proběhne, myslím si, že skoro 30. ročník folkového festivalu Babí léto. Týden na to – v neděli 17. září v rámci dnů Evropského kulturního dědictví bude náš hrad přístupný zdarma. Připravili jsme zajímavý doprovodný program. Budeme tu mít šermíře – tímto zvu všechny diváky, bude tu i katovna. Určitě to bude stát za to. Dne 30. září mohou všichni, co se nebojí, poměřit síly s dalšími místními odvážlivci a mohou přijít k nám na hrad – bude tu druhý ročník hradního Ironmana. Opět se bude zápolit o pohár císaře Barbarossy. Takže zvu všechny statečné,“ dodal Dostál.

Podrobné informace o vstupném, atrakcích i programu najdete na adrese www.hrad-cheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy