Dnes se spouští přechodový multiplex 12 se 14 programy

Společnost České Radiokomunikace dnes uvádí do provozu přechodový multiplex 12 s DVB-T2 signálem z vysílače Cheb - Zelená hora.

dezinfekce

Česká republika, podobně jako jiné země, řeší uvolnění 700 MHz pásma, které je po roce 2020 vyhrazeno pro mobilní datové sítě páté generace. Pro pozemní televizní vysílání zůstanou v pásmu UHF kanály 21 až 48. Ztráta kmitočtového pásma je řešena přechodem na druhou generaci pozemního vysílání - DVB-T2. Pro příjem nových multiplexů je nutný televizor nebo set top box s podporou DVB-T2 a kodeku 265 HEVC. Domácnosti však aktuálně nemusí měnit své starší set top boxy či televizory za nové. Stávající celoplošné terestrické multiplexy budou v provozu do roku 2020.

Do konce roku 2017 chtějí České Radiokomunikace spustit další vysílače a pokrýt DVB-T2 signálem až 97,6 % území České republiky. Během prvního kvartálu 2018 bude nový DVB-T2 multiplex dostupný pro 99 procent domácností. V přechodové síti 12 mohou nyní diváci naladit celkem 14 programů v SD rozlišení ve video kodeku HEVC a zvukem HE-AAC. Další programy by měly postupně přibývat.

Technické parametry:
Cheb - Zelená hora: 31 k, horizontální polarizace, výkon ERP 20 kW

Šířené programy:
TV Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, TV Barrandov, Barrandov Plus, Barrandov Family, Kino Barrandov, TV Óčko, Óčko Gold, Óčko Expres, Šlágr TV, TV Noe.

Zdroj: město Cheb

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy