2009 – Cheb: Bude se chebská nemocnice rozvíjet? (3852) (TV Západ)

Pro chebské velmi důležitá otázka budoucnosti místní nemocnice se v současné době řeší nejen na krajské úrovni, ale také přes hranice. Krajská koncepce počítá se třemi variantami krajské nemocnice, pod kterou chebská část také patří.

dezinfekce

„V podstatě nás těší už jenom to, že se předpokládá, že v Chebu zůstane zachována nemocnice. Teď se jedná o to, jak nemocnice bude vypadat dál. My bychom se asi velmi málo spokojili s tím, kdyby se nemocnice měla zredukovat na jakousi nemocnici prvního typu. To znamená, byl by tady pouze základ a ostatní některá řekněme rozvojová oddělení byla zrušena,“ vysvětlil místostarosta Michal Pospíšil.

Jedná se např. o tzv. zavedené obory jako je onkologie, která je v Chebu již přes 50 let. Dalším případem je požadavek obnovení neurologického oddělení, na které navazují další obory. Možností, jak zvýšit prestiž a důležitost chebské části skýtá přeshraniční spolupráce. Město proto schválilo partnerství s Euregio Egrensis a městy Waldsassen a Tirschenreuth. Krajská koncepce v žádné variantě nepočítá s tím, že by chebská nemocnice mohla mít spádovou oblast po obou stranách hranice tzn. i v Bavorsku. 

„Také mě to trošku překvapuje, protože jsem krajské vedení dopisem z 3.2. o tomto informoval. Již v roce 2007 jsme vedli intenzivní jednání s nemocnicí ve Weidenu, s klinikou, která k sobě poutá dalších 8 menších nemocnic,“ dodal Pospíšil.

Město Cheb vyčlenilo z rozpočtu skoro 130 tisíc korun na studii projektu možné spolupráce. Ta by měla poukázat na způsob řešení problémů dvou různých právních systémů - jiné kategorizace lékařských výkonů nebo vyrovnání mezi pojišťovnami. Projekt je prozatím první v rámci celé republiky. Rýsují se již některé z prvních reálných kroků. Tím by mělo být např. vybudování vrtulníkové záchranné služby v Chebu právě pro spádovou oblast na obou stranách hranice. Informoval o tom starosta Waldsassenu Bernd Sommer.  

„Tento záchranný systém si myslím, že by měl velkou podporu a to, že pan starosta nám to dnes takto řekl, tak si myslím, že to ještě více musí umocnit snahu toto vyjednat,“ sdělil dále místostarosta. 

Celý projekt studie bude žádat o finance z Cíle 3. Rozpočet se pohybuje na úrovni 135 tisíc Euro a měl by trvat jeden rok. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy