České dráhy zůstanou hlavním železničním dopravcem v Karlovarském kraji

Náměstek hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast dopravy a silničního hospodářství Martin Hurajčík společně s místopředsedou představenstva Českých drah Radkem Dvořákem v pátek 28.6.2019 v Praze slavnostně podepsali smlouvu o zajištění drážní základní dopravní obslužnosti v Karlovarském kraji na dalších deset let.

dezinfekce

„Jsem velmi rád, že se podařilo smlouvu na základě dlouhodobého jednání se zástupci Českých drah dotáhnout do konce. I přesto, že Karlovarský kraj patří k nejmenším regionům a neobjednává velký počet vlakokilometrů, dospěli jsme k dobré ceně. Chtěl bych poděkovat představitelům Českých drah za konstruktivní přístup. Karlovarský kraj bude první, kde budou od jara roku 2021 jezdit moderní bezbariérové elektrické jednotky, které České dráhy objednaly letos na jaře. Pojedou po trase Karlovy Vary – Cheb – Mariánské Lázně – Plzeň. Díky tomu se nám společně podaří opět zvýšit komfort a zlepšit služby pro cestující na železnici,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

„České dráhy v Karlovarském kraji uspěly při obhájení provozu na páteřních tratích regionu i na řadě vedlejších tratí. Nadále budeme zajišťovat v kooperaci s našimi zahraničními partnery i četné přeshraniční linky do Saska a Bavorska. V Karlovarském kraji jsme významně modernizovali svůj vozidlový park a v tomto trendu budeme pokračovat. Díky tomu zde budou jezdit z více než 80 % pouze nová nebo modernizovaná vozidla, která nabízejí vysoký komfort cestování,“ dodává Radek Dvořák, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.

České dráhy budou v grafikonu 2019/20 provozovat regionální železniční dopravu v závazku Karlovarského kraje na 11 tratích s délkou přibližně 435 kilometrů a s výkonem 2,136 mil. vlakokilometrů. V provozu zde nasazují osm moderních bezbariérových motorových jednotek RegioShark, které cestujícím nabízejí vysoký komfort včetně doplňkových služeb, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky nebo Wi-Fi připojení k internetu, vakuové WC, uzpůsobené pro vozíčkáře včetně přebalovacího pultu. Vedlejší výkony obsluhují modernizované motorové jednotky Regionova rovněž s bezbariérovým přístupem pro vozíčkáře, rodiče s kočárky nebo cyklisty a s moderním interiérem. Na několika přeshraničních linkách kooperují České dráhy s partnery z Německa a provozují zde moderní vozidla, např. typu Alstom Lint. 

„Díky dlouhodobé smlouvě na zajištění dopravní obslužnosti můžeme ve spolupráci s Karlovarským krajem rozvíjet také další doplňkové služby pro jeho obyvatele a návštěvníky. Patří mezi ně např. společný projekt Karlovarského kraje a Českých drah cyklopůjčovny ČD nebo speciální cyklovlaky Ohře, které usnadňují cestování podél oblíbené cyklostezky. Cestující získávají také špičkový zákaznický servis prostřednictvím řady pokladen nebo přehledné aplikaci Můj vlak a s vyhledáním zajímavých turistických cílů jim pomůže aplikace Vlakem na výlet,“ doplnil Vladimír Omelka, obchodní ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Karlovarském kraji.   

Navíc na základě již uzavřené smlouvy mezi Karlovarským a Plzeňským krajem a Českými drahami dojde v průběhu jízdního řádu 2021 k zavedení nové spěšné linky Karlovy Vary – Cheb – Mariánské Lázně – Plzeň, která zajistí nejen přímé a rychlé spojení obou krajských měst, ale zároveň propojení větších měst v obou krajích. Na tuto linku nasadí České dráhy nové elektrické dvouvozové jednotky, které cestujícím nabídnou moderní, světlý, klimatizovaný a bezbariérový interiér a další služby, jako je napájení drobných spotřebičů přes zásuvky 230 V nebo USB konektory a Wi-Fi připojení k internetu.      

České dráhy zajišťují na území Karlovarského kraje také provoz rychlíků, na které nasazují moderní klimatizované soupravy s mnoha doplňkovými službami, jako je přeprava osob na vozíku, občerstvení z minibaru, přeprava jízdních kol, dětské kino nebo Wi-Fi připojení k internetu. I v tomto segmentu se očekává další modernizace vlakových souprav.  Do této sítě jsou včleněny i dva páry vlaků IC Pendolino. 


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje
            Ing. Gabriela Novotná, regionální tisková mluvčí ČD 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy