Češi jezdí rádi na kole, v posledních letech vzniklo 3240 km chráněných stezek

Česká republika investovala do cyklostezek 1,9 mld. Kč z státního rozpočtu, délka chráněných cest pro cyklisty dosáhla 3 240 km.

dezinfekce

Obliba jízdního kola je u nás podobná jako v Německu, Češi jezdí častěji na výlety, Němci využívají kolo jako dopravní prostředek

Plány městské mobility mohou pomoci nejen cyklistům. Iniciativa s názvem Partnerství městská mobilita osloví veřejnou správu, firmy i místní komunityNová cyklistická sezóna začíná, spolu s teplým počasím se silnice i stezky zaplní jízdními koly. Obliba jízdního kola je u nás na stejné úrovni jako v Německu, oproti našim sousedům ale chybí především podmínky pro cyklistiku ve městech. Češi vyznávají hlavně rekreační cykloturistiku, na cyklovýlety vyráží alespoň někdy 72 % lidí. Němci oproti tomu používají jízdní kola především k dopravě (74 %), vyjížďky ve volném čase jsou méně časté (51 %).

Investice do bezmotorové dopravy ze státního rozpočtu dosáhly 5 mld. Kč

Délka chráněných cest pro bezpečnou jízdu na kole u nás čítá celkem 3240 km, další tisíce kilometrů bezpečných cest vznikly ve městech v podobě jízdních pruhů pro cyklisty. Města a obce nebo jejich svazky mohou k jejich financování využít mimo jiné i zdrojů ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).
Od roku 2000 SFDI investoval více než 1,9 miliardy korun na výstavbu cyklistických stezek a jízdních pruhů pro cyklisty. Další 3 miliardy korun směřovaly na podporu projektů ke zvyšování bezpečnosti chodců a osob s omezenou schopností pohybu nebo orientace.

Nový pohled na dopravu

Stále nevyužitý zůstává potenciál cyklodopravy ve městech. Cyklistika přitom patří mezi nákladově nejefektivnější druhy dopravy. Každá koruna investovaná do podpory cyklodopravy se vrací nejméně třikrát. Cyklisté pomáhají řešit problémy, se kterými se potýkají obyvatelé ve městech – hluk, smog, nedostatek pohybu a koneckonců i mezilidské vztahy.

Asociace měst pro cyklisty proto připravuje setkání s odborníky i komunitami ve městech. Pro tento účel založilo sdružení také portál www.dobramesta.cz. Záštitu převzalo Ministerstvo dopravy ČR, které připravuje vznik národní platformy Partnerství městská mobilita.
„Téma se dotýká více resortů, v nejbližší době proto oslovíme především zástupce Ministerstva životního prostředí a Ministerstva pro místní rozvoj,“ 
říká náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

Aktivity na národní úrovni navazují na stejnojmenný evropský projekt Partnerství městská mobilita (PUM). Ten koordinuje spolu s německým městem Karlsruhe Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a spolupracují na něm i výše uvedená ministerstva i Asociace měst pro cyklisty, které jsou členy poradního panelu.
„Chceme touto iniciativou reagovat na evropské trendy v městské mobilitě,“ 
vysvětluje Tomáš Čoček. Partnerství zahrnuje spolupráci veřejné správy, firem i místních komunit.

Zdroj: Asociaci cykloměst ze dne 10.4.2018 www.cyklomesta.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy