Březová: Krimifest navštívily stovky lidí (TV Západ)

Březová u Sokolova hostila týdenní specializovaný festival s názvem Krimifest. Roční přípravy pod vedením týmu zdejšího Multifunkčního centra a Kulturního domu vyvrcholily ve středu 15. listopadu slavnostním zahájením výstavy o historii bezpečnostních sborů.

dezinfekce

„Je ohraničená z období zhruba roku 1848, coby počátek četnictva, které fungovalo na území našeho státu ještě v rámci Rakouska-Uherska, a končí až současnou policií, tedy přijetím zákona v roce 1991 o Policii České republiky. Dodnes tady vlastně funguje tento sbor,“ přiblížil autor výstavy Jiří Převrátil, policista a historik.

V chronologicky řazených vitrínách našlo místo přes 180 exponátů. Hlavní část dodal autor výstavy, ale zastoupeny byly i jiné soukromé sbírky od sběratelů z celé republiky, či zápůjčky z Klubu přátel vojenské historie. Slavnostního zahájení se účastnila řada pozvaných hostů. 

„Po dohodě s panem starostou, ještě v předcházejícím působišti, jsme tento ročník chtěli uchopit novou ukázkou běžného života řadových policistů od předválečného období až po současnost. Proto, když jsem se potom přesunul do jiného angažmá, na Krajské ředitelství, tak mi bylo velkou ctí, že jako jeden ze svých prvních počinů jsem mohl udělit záštitu nad touto akcí. Kraj má určitou historii, určitou déletrvající historii, ale tento ročník je ojedinělý právě tím, že je spojený se širokým doprovodným programem a tím prostorem, který nám pro to pak starosta dal. Za to mu patří ohromné poděkování. I to byl ten důvod, proč jsem tu záštitu udělal,“ uvedl krajský ředitel Policie ČR Petr Macháček.

Sedmnáctý ročník festivalu, který se podruhé konal v Březové, obsahoval řadu doprovodných akcí.

„Už po dva dny celý tento areál navštěvují školy, dozvídají se o životě policie a v odpoledních hodinách, při besedách, i občané. Dnes vlastně začínáme takovou třešničkou na dortu - vystoupením policejního sboru přímo z Prahy. To je vynikající věc. Tam bychom při té příležitosti chtěli předat šek – výběr ze vstupného, jak z dobrovolného, tak i ze stálého, nadaci, o které jsem hovořil, tzn. Nadaci pro policii a pro hasiče. To je tak v podstatě všechno. Celá řada filmů, žánrově zařazená od první republiky a konče, jak já tomu říkám, klasickým americkým krvákem,“ popsal starosta Březové Miroslav Bouda.

Středeční program pokračoval benefičním koncertem Hudby hradní stráže a Policie ČR. Na pódiu se kromě špičkového tělesa předvedli sólisté Tomáš Savka a Gabriela Urbánková.

Výtěžek z koncertu bude věnován „Nadaci policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni“, která se stará o pozůstalé po padlých policistech a hasičích.

Festival pokračoval v následujících dnech filmovými projekcemi, včetně největšího trháku – nejnovějším zpracováním slavné Vraždy v Orient Expressu. Českou tvorbu zastoupily jednak starší snímky, ale i zábavný pořad Četnické humoresky. Toho se zúčastnili herec Tomáš Töpfer i autor námětu seriálu Michal Dlouhý.

Filmový festival, který stojí na prahu plnoletosti, má ambice nejen umělecké, ale také osvětové.

„Ten Krimifest je vlastně opravdu zkratka kriminálních filmů. Festival, ještě více v posledních letech zdůrazňuji, že to znamená kriminalitě festuňk, jako zábrana, jako obrana, jako boj s kriminalitou. To, co může udělat každý z nás, že bude slušným člověkem, že bude vystupovat vůči sousedům loajálně, a že bude třeba dokonce spolupracovat i s policií když uvidí, že sousedé odjeli k moři, a že se jim někdo ochomýtá po zahradě, tak se nebudou bát, že jsou „práskači“ a oznámí to policii,“ myslí si duchovní otec Krimifestu Jaroslav Kopic.

Festival doprovodila v sobotu přehlídka historického i současného vozového parku Policie ČR. Celkem si podle pořadatelů našlo cestu na Krimifest okolo 700 až 800 návštěvníků.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy