Boží Dar: Dnes byla otevřena nová rozhledna

U příležitosti skončení školního roku otevřelo město Boží Dar dnešního dne jako dárek pro školáky k prázdninám Boží vyhlídku, a to jihovýchodně nad městem v místě vedení červené turistické stezky po hřebeni Krušných hor.

dezinfekce

Boží vyhlídka, která byla vybudována městem Boží Dar nákladem cca 1,7 milionu Kč s pomocí dotačních prostředků z česko-saského přeshraničního programu o spolupráci, se stala zajímavým architektonickým počinem v regionu Centrálního Krušnohoří. Vyhlídku vyprojektovalo Studio Mjölk architekti s.r.o. z Liberce a stavbu zrealizovala společnost TAXUS spol. s r.o. z Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Nosnou myšlenkou architektonického návrhu je stavba připomínající velkou krabičku na zápalky postavenou na výšku. Stříbrně lesknoucí se povrch vyhlídky má evokovat těžbu stříbra v tomto regionu a současně je jeho posláním příjem světelných paprsků z vesmíru a jejich následný odraz se stopou naší civilizace zpět. 

Stavba stojící v nadmořské výšce 1099 m je vysoká 8 m. Vlastní vyhlídková plošina je ve výšce 5 metrů nad zemí a bude pro turisty za příznivého počasí volně přístupná ve dne v noci po celých 24 hodin. Poutníci, kteří se na Boží vyhlídce zastaví, tak mohou o své návštěvě dát vědět zazvoněním instalovaného zvonu a zapsat své zážitky do návštěvní knihy. 

Mimo pohledu na samotné město Boží Dar lze při dobrém počasí vidět Jáchymovské údolí, Ostrov a Karlovy Vary viz foto. Východním směrem je vidět část televizního vysílače na Klínovci, německý kopec Kleiner Fichtelberg a prostor bývalé celnice do Německa, kterou prochází nejvýše položená silnice I. třídy nad mořem (1080 m) v ČR. Západním směrem je nádherný pohled na Božídarský Špičák jako výrazný vrchol, který svou nadmořskou výškou 1115 metrů je druhou nejvyšší horou v české části Krušných hor a současně nejvyšším čedičovým vrch tohoto druhu v Krušných horách i ve střední Evropě.


Zdroj: Infocentrum Boží Dar

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy