Bochov: Výročí 100 let státnosti připomněly tři akce (TV Západ)

Oslavy státnosti si v letošním stém výročí připomněli i v Bochově na Karlovarsku. Akce, která proběhla v sobotu 20. října, měla tři části.

dezinfekce

„Mezi oslavy patří vysvěcení zvláštní cedule připomínající obměnu obyvatelstva poválečnou na našem území. Dalším bodem je sázení památeční lípy, dále budeme mít průvod k válečnému pomníku z první světové války, oslavu zakončíme ohňostrojem a naposledy zábavu v kulturním domě,“ shrnul program starosta města Miroslav Egert.

V té první se odehrála slavnost před místním Kostelem sv. Michaela Archanděla. 

„My jsme našli v kronice, že kolem našeho kostela kdysi dávno bývala zídka, která byla ve 30. letech minulého století zbořena. Rozhodli jsme se ji znovuobnovit, protože prostranství je se zídkou mnohem hezčí než bez ní,“ doplnil Egert.

Zídku doplnila i dřevěná brána s masivním kováním. Všem, kteří se podíleli na úpravách prostranství, nezapomněli zástupci organizátorů akce poděkovat. Setkání zahájil zpěv v českém i německém jazyce.

Pro připomínku událostí roku 1946 byla instalována informační tabule. Z tehdejšího okresu Žlutice, kam spadal i Bochov, bylo vypraveno 17 vlaků s celkem 17.198 vysídlenými obyvateli německé národnosti. 

Průvod poté došel na bochovské náměstí, kde došlo k vysazení památné lípy. Ruku k dílu přiložili nejen zástupci pořadatelů, ale i občané města. Zábavu si nenechaly ujít i místní děti. Místo pro výsadbu vybrala odbornice.

„Co se koncem 30. let minulého století událo, netřeba připomínat. Jak se do povědomí obou našich národů zapsala druhá světová válka – rovněž. Připomeňme si však, že po skončení oné války bylo z České republiky přesunuto přibližně 1,6 milionu původních obyvatel do americké okupační zóny. Nebyli jsme si jistí, ale paní dendroložka, se kterou spolupracujeme, nám navrhla toto místo, protože je nejdůstojnější na náměstí a lípa – sto let republiky, si to zaslouží,“ uvedl Egert.

Za krásného západu slunce se průvod vydal k několik set metrů vzdálenému návrší zvanému Velký Bühl. Cestu osvětlovaly lampy, které připravili místní hasiči. Po vrškem si lidé mohli přečíst informační tabuli se jmény 109 padlých v první světové válce. U monumentálního pomníku vážícího 126 tun se lidé mohli zahřát horkým čajem a získat památeční hrneček. Slavnost zahájil opět zpěv a prosby o lepší budoucnost.

„Prosme o pozitivní budoucnost této země, za její rozvoj a ochranu před všemi formami zničení či vyplenění,“ uvedl zástupce církve. 

„Prosíme tě, vyslyš nás,“ odpověděl dav.

Starosta Bochova poté přečetl úryvek z Bochovské kroniky, ve kterém se hovoří o přání tehdejších tvůrců pomníku.

„Nechť naši potomci tento pomník udržují ve cti a v dobrém stavu, aby zůstal zachován navždy jako symbol   velké světové války a jako upomínka na spoustu krve, kterou museli naši padlí synové vlasti této nešťastné válce obětovat,“ zaznělo přání.

Na závěr slavnosti zazněla minuta ticha a místem zazněly tóny trubky.

„My jsme si, jako rodáci němečtí, připravili píseň, kterou se uctívají padlí ve válkách. Píseň se jmenuje Starý kamarád a hraje se všem padlým na památku. Poprosím o krátkou minutku, o krátké ztišení, myslíme na všechny předky, na padlé, kteří vybojovali nám všem, co zde stojíme, mír a svobodu,“ požádal přítomné Richard Šulko, předseda Spolku Němců v Čechách. 

Celý pietní akt ukončil ohňostroj v údolí pod hradem Hartenštejn. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy