Aš: V lyžařském středisku fungují dvě ze tří sjezdovek (TV Západ)

Lyžařské středisko v Aši se nachází na vrchu Háj a v současné době má v provozu dvě ze tří sjezdovek. Od loňského roku sice nepřišlo s žádnými převratnými novinkami pro veřejnost, ale funguje a udržuje si status lokálního střediska.

dezinfekce

„V Aši se snažíme ceny udržovat na co nejnižší možné úrovni. Loni jsme malinko zdražili. Letos jsme ponechali ceny z loňska jako předsezónní, které platí ještě i nyní. Ale od momentu, kdy bychom rozjeli areál celý, tak máme připraveny ceny, které budou asi o 10 procent dražší. Bohužel nutí nás k tomu vše – všechno okolo nás je dražší. Obyčejně všichni argumentují, že se zdražuje elektřina, ale ve skutečnosti se zdražuje úplně všechno. Chceme to provozovat tak, aby lidé mohli přijít častěji. Tzn., nižší ceny. Najdou se i lidé, kteří nám říkají, že jsou příliš levní, nevím ale, zda je to tak správně, právě po vzoru velkých středisek. Do velkého střediska jede rodina na jeden den si zalyžovat, ale 14 dnů nejede nikam. My chceme, aby naši klienti nás navštívili třikrát týdně,“ uvedl Jiří Frank, vedoucí provozu lyžařského střediska. 

Celodenní jízdné vyjde dospělého na 200 korun, děti platí polovinu. Za večerní lyžování se platí jednotné jízdné 150 korun. 

„Chceme udržet lidové ceny, ale musíme to vysvětlovat. Jsme lokální středisko v Aši, což je nejzápadnější středisko, nemáme okolo sebe velká města, nejbližší město je Cheb, kde je větší lokalita. V podstatě už i Chebáci mají docela výběr, zda pojedou do Krušných hor nebo do Aše. Takže je to složité. My to ale takhle chceme provozovat, děláme to hlavně pro lidi z Aše a okolí, aby zde měli nějakou zimní zábavu. Myslíme si, že když ceny udržíme na rozumné výši, přijdou častěji, a to je naše strategie,“ vysvětlil Frank.

Další rozvoj areálu souvisí s možností prodloužení vleku a změny dosud nevyhovujícího nástupu na něj. 

„Máme připraven projekt prodloužení vleku, který se zatím nepodařilo uskutečnit, protože se připravuje dokumentace. Bude potřeba vykácet nějakou část lesa. Jedná se o prodloužení vleku na sjezdovce číslo 1, kde máme mnoho let trápení s mladými lyžaři, kteří velice složitě přistupují k vleku. Těmto malým začátečníkům bychom rádi pomohli při tom nástupu na vlek, aby se jim u nás lyžovalo lépe. Velké změny nové nejsou. Letos se nám po několika letech podařilo spustit alespoň první sjezdovku v období svátků, tak doufáme, že lidé, kteří měli dovolenou a užívali si vánočních svátků, si k nám přišli zasportovat. V současné době, jak vidíte v záběrech, se snažíme připravit sjezdovku číslo 3, na které proběhlo zasněžování. Bohužel nám zatím teploty nedovolují pokračovat. Náš rolbař se snaží z toho vypotit, co se dá. Bohužel některá místa jsou promáčená. Tím, že jsme to trošičku upravili, doufáme, že nějaké malé mrazy to promrznou a dovolí nám něco malinko dosněžit. Zatím je to trošku s otazníkem. Chtěli bychom to ale zkusit během příštího víkendu. Dříve to asi počasí nedovolí. Ale i toto je trošku s otazníkem. Všechno záleží na počasí a zda budeme moci dosněžit,“ popsal vedoucí provozu.

K zasněžování mají v areálu k dispozici kromě sněžných sprch i sněhové dělo.

„Za námi v záběru je oranžový kanon, který jsme si vzali do pronájmu na základě testování v loňském roce. Měli jsme tři nabídky od dodavatelů kanonů. Posílili jsme trošku systém, je to polský kanon a ukázal se, že je úplně nejlepší a hodně nám pomáhá. Trošičku jsme zápasili, máme nějakou poruchu, kterou odstraníme. Zasněžovat ale zase můžeme i sprchami. Všechno je závislé na počasí a to zatím trošku zlobí. Chvíli mrzne, chvíli obleva, chvíli mrzne, takže je to malinko složité. Personál je na to připravený a natěšený, že to dosněžíme a doufáme, že se to stane brzy,“ projevil přání za všechny zúčastněné Frank.

O služby lyžařských instruktorů je i letos mimořádný zájem. I dětský vlek je v permanenci.

„Ten dětský vlek je už náš tradiční standard. Pouštíme tam malé děti, jezdí nám tam mezi figurkami. Někdy se figurky kvůli počasí nepostaví. Ale určitě se snažíme o víkendu, aby si tam dětičky užívaly. Je to ruční vlek, kde se mohou samy uchytit lana. Slouží to těm malinkým. Někdy tam rodiče s nimi stojí, někdy se jdou sklouznout na velkou sjezdovku a dětičky jsou zde samy. Pak se po sjezdovce pohybují žlutí instruktoři, kteří mají systém té školičky individuální výukou, kde se jeden instruktor jednu vyučovací hodinu věnuje klientovi. Je to velice žádané. Musím se přiznat, že s tím malinko bojujeme, protože je to velmi náročné na čas instruktorů. Tím, že jeden instruktor má jednoho klienta, tak je o to obrovský zájem. Teď jsem zrovna poslouchal v pokladně, že nejbližší možný termín je až 22. ledna, jinak jsou ti instruktoři vytížení. Většina instruktorů nebo téměř všichni to dělají po zaměstnání. Takže záleží na tom, jak jsou vytížení v zaměstnání a jak mají čas přijít a provádět školičku. Je to náročné. Měli jsme to samozřejmě, jako všude dnes, že se nám lidé museli obměnit – někdo se z nějakého důvodu rozhodne skončit a někdo jiný zase přijde. Takže provádíme, říká se  tomu někdy vyčištění - je potřeba nabrat novou krev, aby přišla nová iniciativa,“ dodal Frank.

Areál v Aši nabízí 2 lyžařské vleky TATRAPOMA H60  a TATRAPOMA H 80 s kapacitou 1800 osob za hodinu. Tři sjezdové tratě lehké a střední obtížnosti jsou upravované výkonným strojem LEITNER LH 500. V lyžařském areálu je možné se občerstvit v otevřeném kiosku se zastřešenou verandou.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy