Aš: Spolupráce se Selbem vyvrcholí za pět let (TV Západ)

Město Aš rozvíjí spolupráci nejen se svými partnerskými městy, ale i dalšími sídly hledá možnosti projektů na poli sportovním či kulturním. Dlouhodobou koncepci obsahující řadu projektů na pětileté období s německým Selbem představilo vedení města na tiskové konferenci.

dezinfekce

„My máme na příští rok připraveno pokračování společného filmového festivalu s městem Selb. Dále připravujeme premiéru společného festivalu Mediaval, což je největší evropský festival středověké hudby. V Selbu byl již deset let a příští rok by měl být poprvé i v Aši,“ uvedl místostarosta Aše Pavel Klepáček.

Projekt Bavorsko-české týdny přátelství vznikl na základě dohody svobodného státu Bavorsko a České republiky. První ročník se odehraje v roce 2023 a města Aš a Selb budou centrem dění. 

„Mělo by to být vyvrcholení společných aktivit v oblasti kultury, sportu, workshopy, konference atd. My ale nechceme čekat až do toho roku 2023, kdy by mělo být 12týdenní vyvrcholení té spolupráce, ale připravujeme se už v tuto chvíli na různých infrastrukturních projektech. Připravujeme např. společný projekt, kde bychom v Aši chtěli požádat o přeshraniční dotace na park historie. V Selbu také připravují nějaké rekonstrukce parku. Takže oni by nám dělali projektového partnera,“ popsal místostarosta.

Park historie by řešil území od Goethova náměstí po Okružní ulici. Podle autorů projektu by park měl sloužit k připomenutí zapomenutých hodnot minulým režimem opomíjeného města, kterými návštěvníka nenuceně provádí po symbolické „červené linii“. 

„Budou to obnovené cesty. Budou tam informační tabule a chtěli bychom využít i prvků virtuální reality. Protože to místo, které chceme rekonstruovat, tam býval kdysi evangelický hřbitov. V současnosti tam jsou tenisové kurty a zanedbaný park. Takže bychom chtěli toto pietní místo zpřístupnit veřejnosti a ukázat, jak tady ta historie v Aši byla velice bohatá, stejně tak jako v Selbu. Obě města v minulosti patřila k bohatším městům. Selb díky porcelánu a Aš díky textilu,“ rozebral podrobnosti projektu Klepáček.

Už v letošním roce proběhl jeden projekt s umělci ze Selbu.

„Při kterém vznikla společná cesta mezi Aší a Selbem, kde je celkem 6 velkých mlýnských kol rozdělených na šest částí. Umělci jak z Čech, tak z Německa měli za úkol do té jedné šestiny vytvořit něco zajímavého, co má spojitost s naším regionem. Dále pak vznikly ještě dvě fasády u nás v Aši a dvě fasády v Selbu s malbou - rovněž s připomenutím historie našeho regionu,“ dodal Klepáček.

K projektu roku 2023 již proběhly schůzky pracovních skupin. Selb má přislíbenou finanční podporu centrálních úřadů v Bavorsku sumou cca 8 miliónů €. Pro Aš zatím žádné prostředky ze státního rozpočtu vyčleněny nebyly. Podporu ale přislíbil Karlovarský kraj.

info o parku historie - http://s-o-a.cz/portfolio/park_historie_as/  

info o projektu wir2 – my2 - http://kunstvereinhochfrankenselb.de/wir2-my2/das-projekt/


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy