Aš: Město usiluje o zapojení do projektu Bavorsko – české týdny přátelství Selb - Aš 2023

Zbilancování společných akcí z poslední doby a naplánování dalších. To byl zhruba program jednání Komise pro rozvoj příhraniční spolupráce měst Aš a Selb. V komisi je po šesti zástupcích z obou měst, její založení a náplň činnosti vyplývá z dokumentu z roku 2014, nazvaného Strategický plán spolupráce v příhraniční oblasti Aš – Selb.  

dezinfekce

Stěžejním tématem schůzky, jež se uskutečnila ve čtvrtek 12. října 2017 na ašské radnici, byly přípravy na projekt Bavorsko – české týdny přátelství Selb – Aš 2023, do kterého se město Aš snaží zapojit.

Selb má přislíbenou finanční podporu centrálních úřadů v Bavorsku sumou cca 8 miliónů €. Pro Aš zatím žádné prostředky ze státního rozpočtu vyčleněny nebyly. Velkou podporu má město od Karlovarského kraje, když nad projektem převzala oficiálně záštitu hejtmanka kraje Jana Wildumetzová.

Co si pod názvem Bavorsko – české týdny Selb Aš 2023 představit? Jednat se bude o 12 týdnů trvající projekt se společnými akcemi v oblasti sportu, kultury, pořádány budou semináře, workshopy, různá setkání, atd. Předcházet tomu budou úpravy infrastruktur a míst pro setkávání.

Bavorský stát k projektu zřídil obecně prospěšnou společnost, která připravuje například velké úpravy vlakového nádraží a parků a vybudování cyklostezky.

Na naší straně by město Aš rádo do projektu zahrnulo revitalizaci parku mezi radnicí a ulicí Okružní (projekt je znám pod názvem Park historie) a úpravy širšího okolí vlakového nádraží, které vlastník, Správa železniční dopravní cesty, plánuje opravit v roce 2020. Do termínu konání týdnů přátelství chce město Aš také vybudovat společnou cyklostezku, propojující nejkratší trasou obě města (cyklostezka má název Perlová a už delší dobu je v přípravě).

Na jednání byly také připomenuty již uskutečněné nebo „běžící“ společné akce, jako například umělecký projekt WIR 2 - MY 2 a nyní vytvořeného „obercentra“ Selb/Aš. Získání tohoto statutu, jakési bonity, dává městům v Německu lepší možnosti rozvoje. Úspěšnými akcemi byly také filmový festival, jehož část se uskutečnila v Aši a zapojení obou měst v projektu protidrogového vlaku. V jednání je nyní účast města Aš na slavnostech středověké hudby Festival Mediaval.


Zdroj: město Aš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy