Horní Paseky: Město Aš v obci modernizuje bytové domy

Oba bytové domy v Horních Pasekách jsou od nynějška vytápěny dřevěnými peletami. První z domů s osmi byty se změny topného média dočkal v roce 2014, kdy odtud byly demontovány nehospodárné elektrické přímotopy, druhý objekt se 14 byty, kde se jako topné médium až dosud používal lehký topný olej, se v rámci zkušebního provozu peletami vytápí od konce září.

dezinfekce

Kolaudace nové kotelny proběhla v tomto týdnu. Jedná se o další krok v postupné modernizaci bytového fondu v Horních Pasekách.

Přestavbu kotelny v roce 2014 provedla společnost TOPOL, vytápěcí technika, s.r.o. za 550 tisíc korun, letošní investice, která přišla za 440 tisíc korun bez DPH, byla svěřena společnosti Odehnal-Stavo z Podhradí. Součástí stavby byla nejen instalace nového topného systému, včetně kotle a rozvodů, ale také nezbytné stavební úpravy ve sklepních prostorách domu. Podle techniků společnosti Tebyt Aš, která objekty v Horních Pasekách spravuje a zajišťovala také přestavby obou kotelen, by měli obyvatelé na topení ušetřit. Přesná srovnání budou známa až po skončení topné sezóny.

Dvaadvacet bytů tu vzniklo na konci 90. let minulého století, kdy ašská radnice rozhodla, že bývalá kasárna po sovětské armádě se kompletně nezbourá, ale dva z domů využije na bydlení. Proběhla zde přestavba za pomoci státní dotace. Vytápění elektrickými přímotopy a v poslední době i lehkým topným olejem bydlení postupně zdražovalo. I kvůli tomu byl často problém s obsazeností bytů. V současné době jsou všechny byty v obou objektech obsazené, evidováno je dokonce několik neuspokojených žadatelů.

Další chystanou investicí v Horních Pasekách, tentokrát v řádu miliónů korun, je modernizace úpravny vody pro městské byty, sedm rodinných domů a objekt na zpracování dřeva. Úpravna je více než 50 let stará. Město zadalo v letošním roce zpracování projektové dokumentace a nyní žádá o dotaci, která by měla pokrýt 55 % nákladů na pořízení nového zařízení, jehož cena vychází na cca tři milióny korun. Předpokládá se, že nová úpravna se v Horních Pasekách postaví v příštím roce.

Obec Horní Paseky leží u státní hranice s Německem, v blízkosti lázeňského města Bad Brambach. V současné době má 79 obyvatel.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy