Aš: Město chystá úpravy, naučnou stezku či opravu skoro 300 let starého kamenného mostku

Park historie či Kaplanka. Takto je v poslední době nazýván zhruba 3,5 hektaru velký park, ohraničený ulicemi U Radnice, Na Příkopech, Kaplanka (část) a Okružní, jehož revitalizace proběhne v letech 2019 a 2020. Odbor správy majetku a investic nyní zveřejnil zadávací dokumentaci a výzvu k podání nabídky na tuto veřejnou zakázku, oficiálně nazvanou KAPLAN/KA - Společná historie Aše a Selbu v časové ose, č. 238.

dezinfekce

Předmětem zakázky bude například rekonstrukce kamenného mostku z roku 1724. Jedná se o nejstarší stavbu ve městě, takže oprava této státem chráněné památky se bude provádět podle restaurátorského záměru a pod dohledem památkářů. 

V parku se dále vybuduje visutá lávka pro pěší, vzniknou dřevěné chodníky, sanace čeká stávající opěrné zdi, přičemž vystavěno bude několik dalších. Vznikne pietní místo, které připomene nedávnou historii, kdy v místě evangelického hřbitova, se všemi zde pohřbenými významnými občany tohoto města, byly, po zcela nepochopitelném rozhodnutí tehdejšího vedení města, v 70. letech minulého století vybudovány tenisové kurty. Památník vyroste v místě bývalé smuteční síně.

Součástí revitalizace bude také stavba chodníků, zpevněných cest a sadové úpravy. Všechny tyto uvedené zásahy jsou zahrnuty do seznamu objektů, na které město obdrží dotaci z EU a státního rozpočtu. Mimo tento seznam je několik dalších úprav, jež se budou financovat z rozpočtu města, například jde o stavbu parkoviště a stavební úpravy zázemí tenisových kurtů. Zahájení prací se předpokládá od 1. března 2019, nejzazším termínem ukončení stavby je 15. prosinec 2020.

Jednat se bude o finančně velmi náročnou záležitost. Výsledná cena vzejde až z výběrových řízení, odhadované náklady činí cca 70 miliónů korun. Město na tuto revitalizaci obdrží dotaci cca 1,5 miliónu Euro.

„Kaplanka bude plnit roli jakéhosi průvodce ašskou historií, a to zejména prostřednictvím moderních technologií,“ uvedl k projektu starosta Aše Dalibor Blažek.

„To znamená, že návštěvník tu nenajde klasickou naučnou stezku s cedulemi, ale pomocí virtuální reality uvidí například hořící evangelický kostel (poznámka: kostel vyhořel v roce 1960) či celý příběh Vlaku svobody (pozn.: jedná se o událost z roku 1951, kdy byl v Aši unesen vlak do Německa),“ dodal.

Park bude také místem vhodným pro odpočinek a pohyb. Plánována je instalace dětského hřiště, které nebude mít svou velikostí a typem ve městě srovnání, dlážděnou promenádou a zážitkovou cestou po lávce, která bude probíhat parkem nad zemí.

Revitalizace parku bude rozdělena do tří částí. První část, pro niž bylo nyní vypsáno výběrové řízení, budou představovat stavební práce, druhou část představuje virtuální naučná stezka a třetí část stavba dětského hřiště.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.11.2018 13:00




0 +
 

Hlavní zprávy