Aš: Evropská dotace uspíší revitalizaci Parku historie s památkově chráněným kamenným mostkem

V roce 2024 si město připomene 300 let nejstarší stavby ve městě. Tou je kamenný mostek, nacházející se v místě již neexistujícího hřbitova, u stejně neexistujícího evangelického kostela. Koncept záchrany památkově chráněné stavby je zařazen do plánů obnovy širšího území s převažující zelení, o velikosti cca tří hektarů, pracovně nazvaného Park historie.

dezinfekce

Radnice chce k obnově této staré části města využít přeshraniční dotaci. Proto jako partner vstoupila do projektu Bavorsko-českých týdnů přátelství, na kterém se dohodly vlády Svobodného státu Bavorsko a České republiky, a jehož první ročník je plánován na rok 2023.  Nyní se město dozvědělo, že žádost o finanční podporu z Evropské unie byla úspěšná a Aš na realizaci projektu, který má být spuštěn v příštím roce, obdrží z programu ČR – Bavorsko EÚS téměř 1,5 miliónu Euro. Partnerem na bavorské straně je město Selb.

Revitalizace parku nebude znamenat jen obnovu samotného území, ale také několik dalších aktivit, které se vztahují k nejstarší historii Aše. Má tak vzniknout například nová aplikace umožňující virtuální prohlídku ulic Na Příkopech či Kaplanky v době, kdy tu stávaly domky a márnice, hřbitova za kostelem či celkové uspořádání parku. Obnova místa bude vycházet ze studie z dílny Atelieru Koncept. Studie předpokládá celkovou obnovu zeleně, doplněné o záhony s květinami, plánovány jsou nové cesty a regenerace některých cest původních, nová lávka přes příkop, zrekonstruuje se v úvodu zmiňovaný most, asfalt zde bude nahrazen kamennou dlažbou, atd.

Cena revitalizace parku vychází ze studie na desítky miliónů korun, proto radnice usilovala o dotaci, která by pokryla významnou část nákladů, přičemž některé ve studii navrhované investice, jako jsou dětská hřiště a parkoviště, se stavět nebudou. 

Projekt, nazvaný Kaplanka – společná historie Aše a Selbu v časové ose, je naplánován na tři roky, se slavnostním zakončením v roce 2021, kdy bude připomenuto 70. výročí únosu vlaku přes Železnou oponu.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy