To byl rok 2017 - 2. část (TV Západ)

Po odvysílané první části přehledu za rok 2017 přinášíme i druhý díl. V něm se dozvíte o událostech i zajímavostech, které se udály v období od července do konce roku.

dezinfekce

Červenec
Nové centrální dětské hřiště na sokolovském sídlišti Vítězná bylo otevřeno v pátek 14. července dopoledne. Po přestřižením pásky vběhly netrpělivé děti na atrakce, které město vyšly na 4,6 milionu korun. Hřiště je rozdělené na dvě části – pro malé děti a pro ty větší. V Sokolově poprvé na dětském hřišti použili i technologii 3D modelace povrchu s použitím umělého kaučuku.

Druhý ročník Mezinárodního festivalu kresleného humoru potvrdil, že nápad s vytvořením nové akce ve Františkových Lázních, se ujal. Do soutěže se přihlásila velká řada kreslířů, kteří zaslali 617 příspěvků. Vytvořeno bylo hned několik rekordů. Přehlídka s výstavou začala v pondělí 10. července a vyvrcholila v sobotu 15. července. Akci připravilo město spolu s internetovým magazínem Tapír.

Letošní pivní festival v Plesné měl kromě ochutnávky řady nejrůznějších značek oblíbeného nápoje, kulturního programu i radostnou skutečnost pro místní dobrovolné hasiče. Získali dva vozy do svého parku. V sobotu 15. července se stalo v místní čtvrti Šneky. Evangelický farář Petr Tomášek během zahájení akce požehnal techniku i osádky.

Antropologický průzkum ostatků členů šlechtických rodů pánů z Plankenheimu a pánů z Braunsdorfu proběhl v Karlovarské krajské nemocnici na radiodiagnostickém oddělení. Mumifikovaná těla pochází z krypty kostela sv. Vavřince v Chodově. Výzkum krypty ukázal, že zde bylo pohřbeno 22 lidí. Šest dospělých, tři dospívající děti a třináct malých dětí. 

Tradičně zajímavý historický jarmark na hradě Seeberg se uskutečnil v sobotu 22. července. Již samotný název Lidová slavnost jako za císaře pána jasně vymezila dobu, která byla ústředním tématem. Řada lákavých atrakcí a zajímavý program v celém areálu hradu přilákal hojný počet návštěvníků. Hned u vchodu zaujal příchozí, kromě dobově oblečených pracovníků pořadatele a polní kuchyně s výborným gulášem, stoletý parní hasící vůz z Tachova.

Již 37. ročník Velké ceny města Chebu v atletice se odehrál 27. července na stadionu v Poohří. Skvělou atmosféru vytvořilo okolo 2 tisíc diváků, řada zvučných jmen ve startovní listině a devět letošních nejlepších výkonů sezony.

Již 12. ročník závodu "O pohár Povodí Ohře", který je součástí oslav Dne řeky Ohře, odstartoval v sobotu 29. července ve 14 hodin od Chocovického mostu. Cíl byl tradičně v Kynšperku u lávky, kde na vodáky, ale i návštěvníky akce čekal kulturní program a vyhlášení cen. Jako první do cíle nenáročné osmnáctikilometrové trati dorazil ve skvělém čase bývalý rychlostní kanoista Rudolf Volný.


Srpen

Nové kompostéry začalo vydávat město Cheb dříve zaregistrovaným zájemcům z řad občanů. Projekt spolufinancovaný z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020 nabízí tyto žádané pomůcky do konce září. 

Víkend 12. a 13. srpna patřil v Lokti středověkým slavnostem Purkrabího Půty. Rozsáhlý program přilákal tisíce návštěvníků, kteří se mohli mimo jiné dozvědět i více o historii hradu a okolí. Pestré dění na hradě, kde se proháněli rytíři na koních, sváděli souboje, ale kde našli místo i řemeslníci a pohádky pro děti, doplnil i průvod městem.

Již po osmé se v areálu na Vrchu Háj u Aše konaly letní slavnosti města. Tentokrát jako Česko-bavorské slavnosti piva s celodenním kulturním programem a možností vyžití i pro děti. V programu se představily kapely Buty nebo Slza. Svým vystoupením zaujala pamětníky i děti Petra Černocká. Mladistvý elán předvedli členové kapely Šroti.

Komunitní zahrada v chebské Májové ulici slouží od letošního roku klientům spolku JOKER. V úterý 22. srpna uspořádal spolek zahradní slavnost spojenou s předáním elektrického vozíku. A to za účasti desítek hostů, seniorů i vedení města Chebu. Na pozemku, kde dříve fungovaly školní pozemky, zůstala původní pouze dřevěná zahradní stavba. Nově bylo postavené zděné zázemí, včetně bezbariérových toalet.

Letní jarmark v Kraslicích patří dlouhé roky k největším akcím ve městě a nejinak tomu bylo i na konci srpna roku 2017. Počasí přálo a centrum města od rána žilo překypovalo životem. Na jarmark připadlo i jedno historické výročí. Rovných 605 let kdy roku 1412 byla dobyta zdejší kraslická tvrz na zámeckém vrchu. Právě k této příležitosti si soubor historického šermu Drahšperk připravil scénku o dopadení zdejšího lapky chebskými vojáky.

Již podruhé se staly Mariánské Lázně zaslíbeným místem pro milovníky filmu. Od pondělí 28. srpna až do soboty 2. září proběhl Marienbad film festival. Desítky filmových projekcí, doplněných hudebními představeními a vernisážemi se odehrálo na pěti místech – Společenském domě Casino, Městském muzeu, v domě Chopin, Městském divadle a Kolonádě Ferdinandova pramene.

V letošním roce byl chebský hrad vyhlášen Národní kulturní památkou. A po třech letech byl částečně opraven románský palác. Ten je od roku 1741 bez střechy a stěny na severní části byly v havarijním stavu. Město z vlastních zdrojů investovalo přes 6 milionů korun. 


Září

Loučení s prázdninami v areálu Krajského úřadu v sobotu 2. září nabídlo návštěvníkům řadu atrakcí. Hlavním bodem několikahodinového program bylo vyhlášení výsledků soutěže Regionální dobrota. Do prvního ročníku bylo přihlášeno 82 výrobků, které byly vyrobeny na území Karlovarského kraje z tuzemských surovin a především malými a středními firmami. Ocenění výrobci získali certifikát.

Zahájení nového školního roku chebského gymnázia se uskutečnilo tradičně v aule zdejší vysoké školy. Studentskou hymnou přivítali zástupci školy, zřizovatele a celý pedagogický sbor nastupující studenty prvního ročníku a jejich rodiče. Velký potlesk si pak vysloužil do poslední chvíle utajovaný krok vedení kraje, kdy zástupci poděkovali řediteli gymnázia Dr. Jaroslavovi Kočvarovi za mimořádně úspěšných 25 let ve funkci. Stávající ředitel nastoupil do chebského gymnázia v roce 1992 a byl i u zrodu nového areálu.

V den zahájení letošního školního roku bylo pro děti v Kynšperku otevřeno zbrusu nové a velké hřiště. Nachází se v Areálu zdraví. Herní prvky, mezi kterými jsou prolézačky, hrad, houpačky, kolotoče i pyramida a další atrakce, vyšly spolu s oplocením na milion korun.

V chebském průmyslovém parku došlo v v pátek 6. září k otevření další části distribučního centra společnosti Tchibo Praha. Jde po dobrovízském Amazonu o druhou největší logistickou halu v republice s celkovou plochou 73 000 metrů čtverečních za zhruba miliardu korun.

Den horníků 2017 v Sokolově proběhl v sobotu 9. září. I přes nijak příznivé počasí si na nejrozsáhlejší akci roku našly cestu tisíce lidí. V deset hodin dopoledne vyrazil od Klášterního kostela sv. Antonína Paduánského pestrobarevný průvod, ve kterém se prezentovala jednotlivá města s hornickou tradicí. Celkem bylo k vidění 17 spolků s prapory a přes 120 uniforem. Proběhl také Den národnostních menšin, představila se Armáda ČR a nechyběla charitativní akce ve shybování. Ocenění získali také armádní veteráni.

Projekt Senior pasů, který byl před 7 lety spuštěn, se dostal i do našeho kraje. Umožní lidem nad 55 let využívat a čerpat zvýhodněné ceny za služby nebo zboží na území regionu i v dalších částech ČR. Do projektu je v celé republice zapojeno okolo čtvrt milionu seniorů a 2400 poskytovatelů, kteří dávají slevy mezi 5 – 50 procenty. Senior Pasy mají podobu plastové karty nepřenosné na jinou osobu a jsou zdarma. 

Tradiční akce Den otevřených dveří v kynšperském pivovaru byla letos v sobotu 16. září doplněna o první celokrajskou výstavu chovatelů drobného zvířectva. Po páté hodině odpolední došlo k naražení prvního pivního speciálu z dubového soudku.

Bochovský jarmark letos proběhl v sobotu 23. září za pěkného počasí. Dopolední program byl začal v deset hodin a obstaraly jej děti ze Mateřské, Základní a Základní umělecké školy. Představili se také sportovci z Karate klubu Tygr z Karlových Varů pod vedením trenéra Rutha. Oficiální zahájení proběhlo za účasti delegace z partnerského města Thiersheim. 


Říjen

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje zakoupila dvě desítky automatizovaných externích defibrilátorů pro potřeby těch, kteří se často na místo nehody dostávají jako první. Záchranáři je také proškolí, aby mohli poskytnout okamžitou pomoc ve chvíli, kdy rozhodují minuty.

Na tiskové konferenci v úterý 10. října na karlovarském letišti představil ministr obrany Martin Stropnický  konkrétní možnosti spolupráce svého Ministerstva, Armády ČR a Karlovarského kraje. Spolu s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem a hejtmankou Janou Vildumetzovou nastínili budoucnost využití zdejšího letiště a vojenského újezdu Hradiště. Největší akcí je obnova újezdu v Hradišti, která si vyžádá stovky milionů a časový horizont zhruba čtyř let. Pilotní program s jednou třídou střední školy, pokud bude zájem, by mohl začít už v letošním roce.

Lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních vyšel na neděli 15. října. V prostorách kolonády a jejím okolí se během dne konala řada doprovodných akcí a prodejní trhy. Již šestý ročník festivalu přinesl několik soutěží - o nejchutnější štrúdl, o nejhezčí jablko a pak výtvarná soutěž „Jabloň očima dětí“.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konané ve dnech 20.10. – 21.10.2017 přinesly v našem kraji, podobně jako ve všech ostatních, vítězství Hnutí ANO, a to s 35,42 % za 43.268 hlasů. Jako druhá se ziskem 12,47 % skončila Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. SPD dalo hlas 15.233 voličů. Třetí nejsilnější stranou byla s 12.264 hlasy Česká pirátská strana s volebním ziskem 10,04 %.


Listopad

Ve Františkových Lázních právě se konal již 20. ročník literárního festivalu. Od 3. do 12. listopadu se uskutečnila řada akcí, jejichž společným jmenovatelem byl jazyk jak český, tak německý. Mezi hosty byla řada významných literátů včetně držitele Ceny Ferdinanda Peroutky Pavla Kosatíka. Zaslouženou pozornost vyvolala i přítomnost významného cestovatele a spisovatele Miloslava Stingla.

Město Karlovy Vary zřídilo Kancelář architekta. Porota vybrala nového ředitele, který bude mít za čtyři hlavní okruhy úkolů. Kancelář by měla sídlit v budově na nábřeží Jana Palacha. Porota vybrala architekta Petra Kroppa, což je člověk, který dlouhodobě působí v Holandsku jako architekt v renomovaném architektonickém ateliéru.

Březová u Sokolova hostila týdenní specializovaný festival s názvem Krimifest. Roční přípravy pod vedením týmu zdejšího Multifunkčního centra a Kulturního domu vyvrcholily ve středu 15. listopadu slavnostním zahájením výstavy o historii bezpečnostních sborů. Festival pokračoval v následujících dnech filmovými projekcemi, včetně největšího trháku – nejnovějším zpracováním slavné Vraždy v Orient Expressu. Českou tvorbu zastoupily jednak starší snímky, ale i zábavný pořad Četnické humoresky.

Na parkovišti před Krajským úřadem si v pátek 24. listopadu převzali zástupci devíti obcí a jednotek sborů dobrovolných hasičů nové vozy značky Ford. Devítimístné dodávky jsou velmi dobře vybaveny a sloužit budou v Bečově nad Teplou, Habartově, Krásném Údolí, Merklíně, Milíkově, Nejdku, Perninku, Štědré a Vintířově.

V sobotu 25. listopadu začaly Chebské vánoční trhy. Na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad probíhaly až do úterý 26. prosince. Zahájení trhů se slavnostním rozsvícením stromu a vystoupením zpěvačky Petry Janů sledovalo zaplněné náměstí. Starosta města Antonín Jalovec přivítal tříkrálové koledníky, kteří odpočítali slavnostní rozsvícení vánočního stromu. 

Ples města Aše se odehrál v sobotu 25. listopadu v sále dřívějšího Ašského kulturní střediska. Hlavním hudebním tahákem večera byl moderátor, zpěvák a imitátor Vladimír Hron. Rozdávaly se i ocenění za významné úspěchy a osobnostem města ve čtyřech oblastech – sport, školství, kultura a mimořádný počin.

Prosinec

Letošní zahájení Adventu na Starém náměstí v Sokolově připadlo na neděli 3. prosince. Kromě tradičních bodů programu, jakým je rozdávání polévky, došlo i na novinky. Větší prostor letos dostali zástupci partnerského města Schwandorf. Mezitím na náměstí probíhaly prodejní trhy, kde se kromě tradičních pochutin prodával i vánoční sortiment. Gulášová a čočková polévka mizela v mrazivém počasí stejně rychle jako horké svařené víno.

Na svém posledním letošním zasedání se chebští zastupitelé rozhodli ke změně ve vedení města. Dosavadního starostu města Antonína Jalovce odvolali počtem 19 hlasů z 30 přítomných. Důvodem byl podle opozičních zastupitelů špatně sestavený rozpočet. Novým starostou se stal dosavadní 1. místostarosta Zdeněk Hrkal.

Na jednu z největších akcí v Sokolově se rozrostl průvod čertů. Původně tradice z alpských zemí, kdy čerti odhání zlé duchy, přilákala podle policie přes 15 tisíc lidí do centra. V neděli 10. prosince navíc sněžilo a kulisa s ohni a ďábelskými maskami skupin čertů z celé republiky i zahraničí byla dokonalá.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy