Staré Sedlo: Proběhl 3. ročník vytrvalostního závodu koní (TV Západ)

Třetí ročník vytrvalostního závodu koní se odehrál v sobotu 27. července na louce v obci s velmi vhodným názvem pro podobné akce – Staré Sedlo. Kvůli kulminujícímu horku posledních dní se začalo již v sedm ráno a na trať se hromadně vydalo 26 jezdců.

dezinfekce

„Jsou různé kategorie, různé soutěže, obtížnosti. Je jeden okruh natrasovaný, který má 20 km. Podle obtížnosti ho někteří jezdci zdolávají jednou, někteří dvakrát, třikrát, kdyby byla kategorie S, tak i čtyřikrát, ale na to se nám vzhledem k počasí žádný jezdec nepřihlásil. V letošním roce závody většinou do 30, 40 koní. Samozřejmě jsou pak závody, kde terén není tak náročný, takže účastníků je více. Tady, v Západních Čechách máme opravdu trať náročnou. Je zde spoustu technických přechodů. Takže opravdu naše trať zase prověří, zda ten kůň je natrénovaný a schopný s jezdcem absolvovat náročnější trať,“ popsala pořadatelka ze Živého Sokolovska Iveta Müllerová. 

Aktuální kondici sledují po každém absolvovaném kole veterináři.

„Jsme zde tři veterináři jako součást posuzování zdravotního stavu koní. Potom je zde veterinářka, která provádí případnou kurativu, nějaké léčení nebo podobné jiné zákroky,“ přiblížil předseda veterinární komise závodu Mojmír Dvořák.

V cíli čekají na jezdce a koně členové týmu. Koně polévají vodou, aby se zchladil, může se napít a uklidnit. 

„Ten kůň, když jde do veteriny, tak nesmí mít více, jak 64 pulsů. On samozřejmě přitom pohybu – výkonu má pulsů podstatně více, takže je potřeba koně zchladit, uklidnit, aby se dostala tepová frekvence na ten počet 64. Jsou zde koně od čtyř let, ty mohou startovat v těch kratších soutěžích – 20 km. A je zde kůň, kterému je 15, a ten jel 60 km. Takže v různých věkových kategoriích. Ale většinou je to kolem 10 let, plus minus dva roky,“ prozradil Dvořák.

Příprava koně a styl jízdy na vytrvalostním závodě je zcela jiná než například u dostihů.

„Toto je vytrvalost, kde jedno kolo je 20 km, rychlost je pomalejší kolem 15, 16 km, ty nejkratší a začínající koně mají povolenou rychlost 12 kilometrů (za hodinu),“ doplnil Dvořák.

Ačkoliv panovalo během dopolední části závodu velké horko a povrch byl tvrdý kvůli nedostatku vláhy, žádné komplikace u koní ani jezdců nebyly zaznamenány. 

„Tyto závody jsou zároveň Oblastní mistrovství Karlovarské oblasti. Takže se budou vyhlašovat první tři místa oblastního mistrovství. Pak máme soutěž ZM, která byla 20 km, Hobby Z, která byla 40 km, oficiálně národní závod kategorie Z - 40 km a oficiální kategorie L – 60 km. V každé kategorii se vyhlašují první tři jezdci,“ dodala Müllerová. 

Výsledky.

Kategorie:

https://www.jezdectvi.org/zavody/190726K1 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy