Region: Nový hejtmanský řetěz tvoří specifické materiály (TV Západ)

Na tiskové konferenci představili zástupci kraje novou insignii, kterou je hejtmanský řetěz. Ten dosud chyběl pro slavnostní příležitosti a jeho výroba vyšla na zhruba 240 tisíc korun. Použití materiálů a jejich tvary znázorňují přírodní zdroje a specifika Karlovarského kraje.

dezinfekce

„Ty nosné segmenty či ty dva díly jsou v jednom případě symbolika tří vln, což je vyrobeno z akvamarínu, křišťálu a záhnědy. Naproti tomu, ty tvrdé materiály prolamované rovné plochy, tak ty jsou symbolem vřídlovce, různých rud a uhlí, a to je slovenský opál černohnědý a slovenský dřevitý opál, který symbolizuje vřídlovec. Měl jsem různé dodavatele jako firmu Polívka na odlévané díly, broušené kameny, rytec tak, jako atypicky broušené výbrusy, pan Jan Kroupa v Turnově a pak jsem ještě spolupracoval s místní úžasnou sklárnou Moser, s panem ředitelem Petrem Larvou a s jejich nejlepšími brusiči a rytci,“ popsal tvůrce řetězu šperkař a pedagog Petr Vogel. 

Řetěz obsahuje i povinné znaky státu a kraje. Oproti jiným hejtmanským řetězům klade větší důraz na přírodniny.

„Viděl jsem nějaké – skoro všechny. A musím říci, skromně a upřímně, že řetěz mi přijde jedinečný a jediný tím, že samozřejmě v použití kamenů - vůči těm jiným je netradiční a je více odkázán na úžasné přírodní zdroje a památky tady. Jiné řetězy mi přijdou, že je tam přeci jen toho kovu a plechu daleko více a ne vždy vyjadřují specifičnost kraje,“ dodal Vogel. 

Insignii je možné upravit délku řetězu přesně na konkrétní osobu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 15.10.2019 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy