Nové Sedlo: Jazzové jaro nabídlo tři koncerty (TV Západ)

Již po desáté se uskutečnil v kulturním centru Meteor v Novém Sedle na Sokolovsku večer věnovaný jazzu a swingu. Akci předcházel o deset dní dříve koncert Junior Kvartetu ZUŠ Chodov a Big Bandu Červení panteři v evangelickém kostele v Chodově. Oba večery se setkaly s velkým zájmem veřejnosti a nabídly zajímavý program.

dezinfekce

„My organizujeme 37. ročník festivalu Jazzové jaro, který kdysi v roce 1980 vznikl v Lokti a poté se rozšířil do dalších měst. A protože město Nové Sedlo podporuje tento festival, tak se to zde koná již podesáté,“ uvedl organizátor Karel Tetur.

„Spolek Nový Kurz se podílí organizátorsky, ale hlavním motorem a hlavním článkem je pan Ing. Tetur, který opravdu po celých deset let – deset ročníků shání kapely, tyto vynikající umělce, kteří nám potom potvrdí účast a pak je zde takovýto krásný jazzový večer,“ popsala starostka Nového Sedla Věra Baumanová.

Jako první se na pódiu představili mladí saxofonisté ze Základní umělecké školy Chodov pod vedením své učitelky. Hrají nejen na školních akcích, ale vystupují s kapelou Červení panteři, a to i v zahraničí.

„Jazz máme rádi a pokoušíme se ho s dětmi hrát. Máme kvartet, kde hrají pokročilejší žáci. Mj. se snažíme hrát modernější aranžmá. Hrajeme např. i populární muziku, jako třeba Despacito nebo Havanu od Camily Cabello, ale zde např. budeme hrát úplnou klasiku – vzpomínku na Freddieho Mercuryho – Bohemian Rhapsody. Jako druhou věci budeme hrát originální aranžmá Gordona Goodwina Jazz Police,“ prozradila Květa Teturová, vedoucí safoxonového kvarteta. 

Poté se představila dva roky fungující Pražská dixielandová společnost se svou domovskou scénou v malostranském Napa baru. 

„Kapela nemá stálé obsazení, kromě mě a Martina Masáčka, který hraje na suzafon, což beru jako takové dva základní stavební kameny kapely, my jsme pokaždé, ale jinak se sestava kapely dosti mění. Tím pádem je dost náročné to sestavovat. Ale na druhou stranu zase tím, že je lidí více, tak se občas najde někdo, kdo má čas na koncert. Je to zde bezvadné. Chtěl bych říci, že publikum je úžasné, tleskalo bezvadně, tleskalo po sólech, což se normálně neděje. To se dělává v tom jazzu, že lidé ocení i naše „sólíčka.“ A tím, že tleskali i na ty „sólíčka,“ tak jsme si říkali, že nám to dneska celkem šlo. Takže bezvadné tady,“ pochválil publikum kapelník Jakub Ševčík.

Vrcholem večera pak bylo vystoupení Terezy Krippnerové & The Masters, kteří v tomto složení působí dva roky.

„Hrajeme jazz, který je jak moderní, tak je vlastně tradiční. Snažíme se proplouvat všemi jazzovými směry. Takže hrajeme Gruff, Latin jazz, Modern jazz. Snažíme se dávat neobvyklou barvu písničkám,“ Krippnerová. 

Kapela má před sebou šňůru 31 koncertů a chystá se na křest nové desky.

„Ta deska se jmenuje Out of the blue čili zčistajasna, a to proto, že vznikla opravdu zčistajasna. Původně jsme šli do studia nahrát jen krátké demo, ale pak jsme si řekli, že to tak nějak samo docela jde a že natočíme celou desku. Desku budeme křtít 6.6. u Staré Paní v Praze od 21:30 hodin a zahrajeme právě průřez deskou. Na desce jsou v podstatě písně, které hráváme, protože se nás diváci ptali, jak to, že ještě nemáme CD a tak jsme si řekli, že ho natočíme,“ přiblížila blízkou budoucnost zpěvačka Tereza Krippnerová. 

Během večera si přišli na své nejen diváci, ale i znalci a pamětníci zdejší hudební scény.

„Když na začátku pan Tetur mluvil o tom, že je to pokračování loketského jazzového jara, tak loketské jazzové jaro dával dohromady Karel Seifert, ten už nežije, a já. Takže já tohle samozřejmě všechno strašně dobře znám a jsem velice rád, že to pokračuje pořád dál a že se najdou lidé, kteří na to nejen seženou prostředky, ale dokážou dostat i publikum. A to je zde, myslím si, velice dobré,“ doplnil informace Štěpán Podešt, organizátor akcí v Novém Drahově na Chebsku. 

Akci finančně podpořilo město Nové Sedlo i Karlovarský kraj. Ve městě se zároveň připravuje řada dalších společenských akcí v této sezóně. 

„V nejbližší době, v měsíci květnu, pořádáme Novosedelskou pouť. To je také již každoroční akce, kterou už mnoho let pořádáme. Potom za spolek máme Svatováclavské posvícení. To je v měsíci září, kdy letos budeme pořádat již osmý ročník. Takže zvu všechny diváky a příznivce dobré hudby, zábavy, občerstvení a pobavení,“ vyjmenovala některé starostka Baumanová. 

Odkazy na kapely, přehlídku i další informace o akcích v Novém Sedle najdete v textové části této reportáže. 
https://www.mestonovesedlo.cz 
http://jazzovejaro.cz/ 
https://www.facebook.com/zuschodov/ 
https://www.facebook.com/pdspol/ 
https://www.facebook.com/TerezaKrippnerovaTheMasters/ 
https://www.oldladys.cz/events/tereza-krippnerova-band-krest-cd


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy