Mariánské Lázně: Lyžařský areál brzy otevře kompletně (TV Západ)

Skiareál v Mariánských Lázních se nachází jen pár set metrů od světoznámé kolonády, ale přesto v pěkném lesním prostoru. Ten si mohou jak v létě, tak v zimě prohlédnout návštěvníci z nejstarší kabinkové lanové dráhy v Čechách.

dezinfekce

Letošní sezóna se zatím postupně rozjíždí a provozovatelé chtějí brzy spustit i vleky.

„Začínali jsme 25. prosince. Kilometrová sjezdovka Krakonoška do současné doby jede v podstatě „nonstop.“ V průměru je tam 60 cm sněhu. Je to dobré, ale chybí tady vleky. Lanovka má malou kapacitu a lidé stojí ve frontě,“ uvedl Vladimír Černý, vedoucí lyžařského areálu v Mariánských Lázních.

Sněžná děla v areálu běží na plný výkon.

„My jsme začali zasněžovat včera zhruba ve čtvrt na tři odpoledne, vysněžujeme tento Slalomák. Počítám, že do pátku by to mělo být hotové a na víkend, nejpozději, otevíráme. V provozu bude celý areál včetně dětského parku. Lanovka má bohužel 350 lidí za hodinu a vleky mají 1090 každý. Celková kapacita je zhruba 2,5 tisíce, pokud je vše v provozu,“ spočítal Černý. 

Areálu vypomohla i radnice.

„Tak každopádně město pořizovalo jeden kanon, my jsme si k tomu další dva půjčili, abychom byli schopni vysněžit. A jediné, co tam bylo, tak se udělaly rodinné jízdenky, aby to rodina s dětmi, pokud přijde, měla za výhodnější cenu,“ přiblížil vedoucí.

Celodenní jízdné vyjde dospělé na 370 korun, za děti zaplatí rodiče 240 korun. Slevy mají lidé při koupi online. Areál se profiluje jako rodinný.

„Je tedy spíše pro začátečníky, co se týče sjezdovky Krakonošky, ta je jen modrá, dojezdy jsou červené. Ovšem Slalomák, kde se 2krát jel Světový pohár v boulích a zhruba 7krát Evropský pohár ve snowboardingu, je už opravdu pro ty, kteří umí trošku lyžovat, protože sklon, byť to zespodu nevypadá, ale ze shora -  většina lidí, kteří to neumí, se zarazí a přemýšlí, jak dolů,“ popsal Černý.

Současný nástup mrazivého počasí provozovatelům vyhovuje.

„Výhled je, že až do druhého by mělo mrznout. Maxima, která byla dnes, kdy bylo skoro 11 stupňů, ještě zítra, pozítří kolem osmi. Pak se to má stabilizovat na noční teplotě kolem pěti, a to si myslím, že by nám na kompletní vysněžení mohlo stačit,“ potvrdil vedoucí areálu.

Lyžaři i provozovatelé věří, že se konečně uskuteční dlouho plánovaná výstavba nové lanovky.

„Doufám, že tentokrát to vyjde, protože už dvakrát se to nepovedlo. Dvakrát se zde už stavěla a pokaždé to nevyšlo. Tak si držíme palce a držme si palce všichni, aby to již konečně vyšlo,“ uvedl vedoucí areálu Vladimír Černý.

Nová lanovka by měla podle předběžných propočtů vyjít na 60 až 70 milionů korun. Podrobné informace o lyžařském areálu najdete na www.skimarianky.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy