Loket: Vinobraní obohatil program pro děti i regionální potraviny (TV Západ)

Vyhlášené loketské vinobraní letos připadlo na sobotu 7. a neděli 8. října. Již 11. ročník trochu poznamenalo chladné počasí. Ale ten kdo dorazil, mohl očekávat zajímavý program.

dezinfekce

„Jako tradičně na ně čeká výborný burčák, výborná vína a k tomu další doplňky – salámy, sýry, tak, aby prostě ta pohoda z toho vínka byla. Rozšířili jsme to tady na to parkoviště o tyto staročeské atrakce i pro děti. Jsou zde staré řetízkové kolotoče a další atrakce. Tak, jak jste řekl, to počasí – to je pro nás trošku nevýhoda, je to špatné, protože návštěvnost asi mírně díky tomu poklesla,“ zhodnotil starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Město se podílelo na vinobraní doplňkovým programem na náměstí a v amfiteátru.

„My jsme to rozšířili. Na náměstí je pár stánků, ale ti jenom doplňují kolorit toho našeho města. Jinak hlavní program se samozřejmě odehrává na hradě a v amfiteátru. Tam jsme to rozšířili také o tu prezentaci moravských a českých vín a tam je ještě dál koncert, kde budou hrát dvě kapely s podobným názvem – Bugr. Jedna je country a jedna je trošku rockovější. Vinobraní večer v amfiteátru zakončí Milan Schelinger,“ přiblížil místostarosta Lokte Petr Zahradníček.

Vinaři si Loket oblíbili a nabídka se postupně rozšiřuje.

„Z těch tradičních oblastí Čejkovice, Velké Bílovice a nově je zde Pálava. Čili ten mladý muž, s nímž jsem hovořil, tak říkal, že mu bylo vinobraní v Lokti doporučeno. Že jsou zde lidé, kteří víno mají rádi, tak, ať to zkusí. A je velmi spokojen. Takže oblasti se pomalinku rozšiřují a ti stabilní vinaři a standardní jsou zde i v letošním roce,“ vyjmenoval Bednář.

Během soboty došlo nejen na rockovou muziku, ale i cimbálovku. Na hradě se také předávaly ceny. Letos se přihlásilo 27 výrobců se 124 výrobky v 9 kategoriích. 

Město Loket se v letošním roce intenzivně snaží řešit situaci s parkováním během velkých akcí, podobných vinobraní na hradě. Tisícovkám návštěvníků chce zajistit možnost bez problémů najít místo.

„Pracujeme na tom, nemůžeme to takto dál nechat a musíme skutečně to parkování posunout někam dál. Připravujeme velký projekt - studii celé revitalizace té oblasti autobusového nádraží, aby ti prvotní návštěvníci nebo ti, co jdou do Lokte na kávu, na zákusek či na oběd, měli blízko k tomu centru města,“ dodal Bednář.

Několik dalších míst, kde město plánuje zřízení parkovacích nebo odstavných ploch, většinou protahují administrativní překážky nebo zdlouhavé přípravy partnerů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy