Kynšperk: Koncert dechové hudby přinesl světovou premiéru (TV Západ)

Městské kulturní středisko a město Kynšperk uspořádalo slavnostní koncert k výročí 100 let republiky v sobotu 27. října. V nedávno zrekonstruovaném kině se představila Městská hudba Kynšperk v čele s dirigentem Janem Zmrzlým.

dezinfekce

„Jsme v plné sestavě, nechybí nikdo, protože na tak vzácnou příležitost si každý udělal volno. Volili jsme program, aby se líbil. Budou tam lidovky, také nějaké mé věci a aby to nebylo jenom zpívané a jenom v lidovém tónu, tak tam bude předehra od brněnského kapelníka bývalé vojenské hudby. Dále tam bude něco od Evžena Zámečníka, který je vynikající skladatel. Byl to ředitel brněnské konzervatoře. Takže si myslím, že i ty koncertní věci - orchestrální, lidi zaujmou a že se budou líbit,“ popsal dirigent Dechové hudby Kynšperk Jan Zmrzlý.

Ačkoliv měli hudebníci zprvu obavy o návštěvnost, nakonec se kino velmi slušně zaplnilo a koncert mohl začít. V úvodu promluvil starosta města. Kompliment souboru složil i moderátor večera.

„Honza Zmrzlý drží tuto kapelu skutečně na takové úrovni, že všichni smekají,“ pochválil moderátor Štěpán Podešt.

Koncert obsahoval i Vesnickou polku, skladbu ve světové premiéře, připravenou speciálně pro tento koncert. 

„Jsem věděl od jara, že zde bude koncert k výročí republiky, tak jsem si řekl, že můžu napsat něco nového. I když polka, dá se říci, je nová. Ale toto je nová polka, trošku laděna modernějším způsobem, aby si kapela dobře zahrála,“ přiblížil Antonín Tichý, autor skladby.

Tři sklady měl v programu i uznávaný autor a dirigent Josef Vejvoda, syn Jaromíra Vejvody, autora globálně známé Škoda lásky.

„Ta první, to je skladba, kterou jsem věnoval tatínkovi, ke stému výročí narození. Zazněla na Pražském jaru a dirigoval ji Libor Pešek. Což byla pro mě veliká pocta. Druhá skladba je Polka. Pivem nebo vínečkem hrajeme těsně před koncem. S tou jsem vyhrál dechovkovou hitparádu v roce 2006. Ještě je tam jedna polka, která se piva týče. Ta se jmenuje Pivečko s pěnou, napsal jsem jí s Láďou Jacurou. Láďa Jacura je jeden z nejslavnějších textařů. Ta se uchytila a mnoho kapelníků si o ní píše a má ji ve svém repertoáru. Pro mě je to veliká pocta. Vážím si toho, že mě pan Zmrzlý dneska večer pozval,“ Vejvoda.

Kromě kompletního Dechového orchestru se na postu zpěváků představili Lenka a Martin Nuhlíčkovi, Marie Drašarová a Jiří Homolka. Akce se zúčastnil i karlovarský rodák a trumpetista Ladislav Gerendáš. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy