Kraslice: Přehlídka veteránů ukončila sezónu (TV Západ)

Ukončení sezony automobilových a motocyklových veteránů proběhlo v pátek 28. září v Kraslicích. Několik desítek historických strojů se veřejnosti představilo na náměstí T. G. Masaryka.

dezinfekce

„Dnes jsme se tu sešli u příležitosti 3. ročníku uzavření veteránistické sezóny zde v Kraslicích. Věřím, že se z toho do budoucna stane hezká, příjemná tradiční akce – 28. září, navíc je to v den české státnosti. Takže je to i symbolické, kdy se zde můžeme potkat, setkat, popovídat si a především ale obdivovat krásu historických vozidel a motocyklů,“ uvedl starosta Kraslic Roman Kotilínek. 

Lidé měli možnost si veterány zblízka prohlédnout a zvolit ten, který se jim líbil nejvíc.

Nejstarším vozem byl osmdesát let starý americký vůz Chrysler. Jeho majitel Jiří Janča získal pohár starosty města. 

„Je to Chrysler, typ 58, s karosérií Touring a byl vyroben v roce 1925. Dokonce se mi povedlo zjistit, že byl vyroben v září. Tzn., že tento měsíc je mu přesně 93 let. Po renovaci už není problém ho udržet v chodu, problém je ta renovace, pokud něco chybí, sehnat díly nebo je nechat vyrobit, ale hlavně sehnat informace, protože na tyto staré Chryslery se v Evropě těžko shání technická dokumentace. Muselo tam být mnoho odborníků, kamarádů, kteří mi pomáhali, protože jsem chtěl, aby auto bylo skutečně špičkově renovované a aby bylo v tom stavu, v jakém vyjelo v roce 1925 z továrny. Tzn., že odborník mi dělal výdřevu, další mi ušil čalounění, čili takovéto věci jsem si musel nechat udělat. Samozřejmě jiné věci – jednodušší, jsem si dělal sám. Renovace byla od roku 2010 zhruba do roku 2014 tak, abych ho dostal na veteránská čísla. Od té doby se neustále doplňuje, upravuje a vylepšuje tak, jak seženu další informace o tom, jak auto mělo vypadat,“ komentoval svého krasavce Janča.

Stejnou cenu v kategorii moto dostal Miroslav Hruška se strojem Norton.

„Město Kraslice se samozřejmě podílí na této akci, na přípravných pracích – zajišťuje ceny, poháry, diplomy a administrativní záležitosti – různé uzavírky, značení a tak podobně,“ vypočítal Kotilínek. 

Návštěvníkům akce se nejvíce líbila Ifa Jaroslava Kafky před Aerem 662 Ladislava Elgra a Tatrou 603 Lukáše Grübera. Mezi motorkami kralovala ČZ 175 Karla Královce před Jawou 550 Jarolava Kafky a Harleyem Davidson Luďka Buchara.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy