Kraslice: Jarmark doplnila výstava i nová kniha (TV Západ)

V sobotu 25. srpna vyvrcholila několikaměsíční práce Městské knihovny Kraslice, jejích zaměstnanců a města. V centru se konal tradiční Jarmark, spojený s kulturním programem.

dezinfekce

„Tady za mnou je prostor náměstí, kde je většina stánkařů, prodejců. Potom máme v zahradě Domu kultury několik kapel, kde řada kapel bude postupně vystupovat až do večera. Bude zde program až do pozdních večerních hodin. Máme i místo, které je pro děti. Tam můžete najít aquazorbing, různé nafukovací hrady, nafukovací autíčka, která jezdí po vodě. Děti si mohou zajezdit na koních a v zahradě mohou navštívit paintball, kde si mohou zastřílet,“ uvedla ředitelka pořádající kraslické knihovny Alena Botlíková.

Návštěvnost i přes vrtkavé počasí byla slušná. A pro mnohé možnost opět po roce vidět některé známé. 

„Je to příležitost, kde se můžeme sejít, potkat a popovídat si. Mám vyzkoušeno, že na jarmarku vždy potkávám lidi, které třeba celý rok nikde jinde nepotkám. V tom bych viděl ten jednotící prvek, že jsme zde všichni pohromadě, spolu,“ potvrdil starosta Kraslic Roman Kotilínek. 

Od rána byly pro návštěvníky k dispozici stánky s občerstvením i nejrůznějším zbožím – od čajů a koření přes řemeslné výrobky a hračky až po šperky a dárkové předměty. Během dne se pak na pódiu představily Zábavní orchestr Kraslice, Dechová hudba Horalka, Flash z Děčína až po večerní rockové kapely. V prostorách domu kultury se opět představili místní filatelisté. Letošní téma výstavy poštovních známek a listin reflektovalo sté výročí založení samostatného státu. A nechyběly originály prvních československých známek. 

„První vyšla 18. prosince a byly to známky Hradčany a sokol v letu. Zároveň jsme vydali i obálku s těmito  známkami jako příležitost pro nás, pro výstavu, aby měli lidé nějakou vzpomínku. Pak je zde zmapovaný Tomáš Garrigue Masaryk – celá jeho cesta životem a jak se stal prezidentem. Zajímavé jsou zde všechny podpisy našich prezidentů včetně Emila Háchy s vlastnoručními podpisy,“ přiblížil výstavu Josef Trnka z klubu filatelistů Kraslice. 

Mimořádnou příležitost měli zájemci o historii města. Prodávala se zde zbrusu nová kniha Pavla Palůcha s názvem Kraslice a okolí na starých pohlednicích. Jedná se o autorovu druhou knihu, první vyšla před devíti lety. Na nové pracoval spisovatel a sběratel tři roky.

„Tak jsem ji pojal trochu jinak než tu první, a to z hlediska sběratelského a poštovnického. Je tam historie, vývoj prvních známek, korespondenčních listů, faktur, jak zde také vidíte. Takže je tam trochu historie poštovnictví a poté samozřejmě všechny pohlednice, které vydávali místní lidé, hlavně majitelé hospod. Jsou tam banky, místní instituce a továrny,“ popsal dílo Pavel Palůch, autor knihy.

Česko - německá kniha má okolo 330 stránek a bohatý obrazový materiál.

„Ty prvotní historické pohlednice jsou většinou litografické, které jsou dnes z hlediska uměleckého originální a patří k těm hodnotnějším. Většinou si je vydávali podnikatelé – je tam hodně záběrů restaurací, hotelů, příp. továren. Místní region je známý výrobou hudebních nástrojů, takže díky pohlednicím máme hodně záběrů z továren - fabrik,“ dodal Palůch.

Kniha je k dostání v Kulturním a informačním centru v Kraslicích, ale také u knihkupců. 

Město se již připravuje na další akci, kterou budou Svatováclavské slavnosti. Ty proběhnou v sobotu 22. září v Městských sadech. A hned další pátek přijedou opět po roce do města automobiloví veteráni. 

A také se začíná bilancovat před blížícími se komunálními volbami.

„Velké poděkování patří týmu nejbližších spolupracovníků. Vládla tam vzájemná důvěra, dalo se spolupracovat, protože bez toho se prostě nehnete. Můžete se snažit sebevíc, o co chcete, ale když k tomu nebudete mít tým lidí, s kterými to můžete dělat a se kterými můžete spolupracovat, spolehnout se na ně, tak toho starosta moc nedokáže. Řekl bych, že atmosféra, která tam byla, byla dělná, pracovitá, příjemná. Myslím si, že spoustu věcí se podařilo, byť některé jsou ještě před nějakou realizací nebo nebyly ještě úplně dotaženy do konce, ale v zásadě bych řekl, že to fungovalo,“ shrnul uplynulé období starosta Roman Kotilínek.

Jako hlavní úkol pro další zastupitelstvo pak vidí především v budoucím převzetí vodohospodářské společnosti a pokračování rekonstrukce komunikací a výstavba parkovišť ve městě. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy