Karlovy Vary: Keramka zůstane v areálu, vzniknou tři studie (TV Západ)

Osud areálu Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech je opět o něco jasnější. Kvůli havarijnímu stavu historické budovy musí škola fungovat v novější části a Karlovarský kraj hledá řešení celé situace. Po zvážení možností se vyloučila varianta vybudování zcela nového areálu na jiném místě a demolice stávajícího zařízení.

dezinfekce

„Samozřejmě si uvědomujeme, že situace kolem Keramické školy se řeší už dlouho a proto jsem velmi rád, jsme se společně se všemi zastupiteli dohodli na variantě, že vyhlásíme architektonickou soutěž pro tři vybrané a oslovené architektonické kanceláře, které nám zpracují výchozí studii. Následně pak budou provedeny další kroky. Jak už zazněla otázka, rádi bychom, aby se studie začala zpracovávat letos na podzim a příští rok, abychom stavěli. Podmínkou samozřejmě je, sehnat dostatek prostředků, protože to nebude levná stavba. Předběžné odhady, které jsme si nechali udělat na třech variantách, se pohybovaly mezi 400 až 600 miliony,“ vysvětlil radní Karlovarského kraje Josef Janů.

Ve spolupráci s Komorou architektů vybere kraj tři kanceláře, které mají zkušenosti s realizací školských zařízení. Na tyto studie včetně projektových dokumentací má kraj 1,8 milionu korun. 

„Těmto odborníkům poskytneme podklady ve formě státního technického průzkumu školy, jak k původní – staré budově z 20. let, tak budově z 60. let a necháme opravu – finální řešení na nich. Rozhodnutí bude ale samozřejmě limitováno našimi požadavky. Naše požadavky budou – prostor, kde se bude stavět, studijní program atd. Přesné zadání se nyní opravdu v jednotkách týdnů bude specifikovat a bude také vám a veřejnosti dáno k tomu, aby bylo posouzeno, zda-li jsme se vydali správným směrem,“ nastínil Janů.

V pracovní skupině je zastoupeno i město Karlovy Vary. 

„Zástupci, kteří jsou členy zastupitelstva, mohou na jakékoliv jednání přijít, ale vysloveně člen pracovní skupiny je pan architekt Kropp, který je z kanceláře architekta města. Předpokládáme, že je to dostatečný reprezentant města Karlovy Vary, jinak časem také zastupitel Karlových Varů, a nechtěli bychom, aby v Karlových Varech vzniklo něco, co by městu mělo škodit,“ doplnil radní Janů.

Karlovarský kraj by chtěl sehnat finance na revitalizaci celého areálu z programu Re:Start, který je zaměřen na postižené regiony.

„Chceme to využít minimálně proto, že když se podíváte na hodnocení Re:Startu v posledních dvou letech, tak náš kraj kulhá za Ústeckým a Moravskoslezským v čerpání hlavně proto, že nevyužíváme na výstavbu právě školských zařízení. Když si vezmete, že oba tyto kraje čerpali řádově přes miliardu 200 milionů a miliardu 400 milionů, tak 850 a jedna miliarda z toho pro ty dva kraje byla na školská zařízení. Rádi bychom i tímto projektem vyplnili tuto mezeru v čerpání a aby se u nás přestalo tvrdit, že neumíme čerpat – špatně čerpáme. Myslíme si, že tyto projekty umíme dát dohromady. Dosud byl u nás problém, že jsme neměli vysoké školství a možnost investování do vysokoškolských kampusů,“ dodal Josef Janů.

Studie budou zahrnovat využití celého areálu školy. Na podzim by chtěl kraj zadat poptávku a do jara příštího roku by pak zastupitelé vybrali nejvhodnější variantu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy