Karlovy Vary: Den cyklostezky se konal v Meandru Ohře (TV Západ)

Letošní Den cyklostezky Ohře, pořádaný Karlovarským krajem, připadl na neděli 16. června. Noční a ranní deště a nejisté vyhlídky počasí leckteré zájemce odradily, ale přesto se nakonec do karlovarského Meandru Ohře dostavila slušná řádka cyklistů.

dezinfekce

„Střídáme města, která na této cyklostezce jsou. Velice dobrá spolupráce byla s Chebem, Loktem, Sokolovem, s Karlovými Vary je trochu slabší, to musím říci, ačkoliv jsem jeden ze zastupitelů města Karlovy Vary. Trochu mě to mrzí. Ale máme zde partnery, kteří jsou silní, České dráhy, pak autobusová doprava, jsou zde i BESIP a samozřejmě agentura Živý kraj. A velice jsme rádi za keramickou školičku, která sem dorazila, a je zde trochu zábava pro děti,“ uvedl krajský radní Josef Janů. 

Již pátý ročník připomínky cyklostezky má za hlavní cíl prezentovat možnosti pro rekreační cyklistiku. V kraji se nachází téměř 2 tisíce kilometrů tras. Nedávno se kraji podařilo dohodnout se státem odkup pozemků, které potřebuje na cyklostezku ve Svatošských skalách.

„Jsme velice rádi, že konečně budeme jeho vlastníkem a můžeme na této asi nejfrekventovanější trase, kterou v kraji máme, vytvořit místo, kde cyklisté budou mít zázemí, kde si budou moci odpočinout v krásném prostředí - dokonce stále bez signálu mobilního telefonu, takže opravdu v absolutním klidu zde pobýt a bezpečně překonat řeku v daném prostoru,“ prozradil Janů.

Projekt má kraj hotový, zastupitelstvo ještě musí potvrdit převod pozemků. Na podzim by se měl soutěžit dodavatel a v příštím roce se zahájí výstavba.

Na Dni cyklostezky Ohře získávají účastníci pamětní trička, letos ve žluté barvě. Děti si mohly také vyzkoušet znalosti BESIP a získat drobné dárky. Pro všechny byly k dispozici minerálky, mapy a reflexní doplňky. K dobré náladě hrála skupina H2O. 

Cyklisté mají v kraji i jiné možnosti, například cyklobusy. Ty fungují již 17 let.

„Zájem stále stoupá. Začínali jsme v roce 2003 – asi 600 přepravených osob. Dnes je to již kolem 7,5 tisíce ročně. Linky máme natrasovány tak, že zajišťujeme celý Karlovarský kraj. Jedna linka vede i přes Německo. Jsou označeny barevně. Ta nejzajímavější kopíruje cyklostezku Ohře tím, že vyjíždíme až na Boží Dar a cyklisty dovezeme zdarma až na Klínovec,“ popsal Zdeněk Suchan, výkonný ředitel firmy Autobusy Karlovy Vary.

Cyklobusy fungují každoročně od poloviny května do poloviny září o víkendech, přes hlavní prázdniny navíc i v pátek. 

„Letos přicházíme s tím, že mohou senioři 65+, děti a studenti jezdit za 25 % jízdného. Je to výhoda, která jim umožní cestovat téměř zadarmo a zároveň na červené lince, která je kmenová linka, tak z Chebu odjíždíme dříve, takže potom mohou déle využít krásné přírody okolo Božího Daru,“ dodal Suchan.

Podrobnosti najdou zájemci na stránkách www.autobusy-kv.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy