Karlovy Vary: Demolice bývalé patologie začala (TV Západ)

V areálu Karlovarské krajské nemocnice začala ve středu ráno demolice prázdného objektu bývalé patologie. V budoucnosti by v této části nemocničního areálu měl stát dočasná přistávací plocha pro vojenské vrtulníky, později po dokončení generelu nemocnice pak nová střední zdravotnická škola.

dezinfekce

„Demolujeme za 1,263 milionu. Každý samozřejmě už teď slyšel, že je to objekt bývalé patologie. Ještě nás čeká, když si budeme říkat, co tu bude dál, tak nás čeká demolice dalšího objektu, a to je spalovna,“ uvedla před novináři generální ředitelka Karlovarské krajské nemocnice Jitka Samáková.

„A zároveň to umožní i zbudování záložního místa pro přistávání vrtulníku. Jak víte, tak v Karlovarské krajské nemocnici nemohou v noci přistávat vrtulníky na heliportu, který zde byl zřízen. Toto by mělo záležitost vyřešit, a to aspoň po dobu, než se podaří postavit Pavilon G v Karlovarské krajské nemocnici, kde počítáme se záložním heliportem. Naší ambicí je, mít nejen přípravu pro tzv. komplexní onkologické centrum, tedy přesunout sem onkologii z Chebu a dále jí zde rozvíjet, ale i připravit traumacentrum. Podmínkou pro získání akreditace na traumacentrum je mít dva heliporty. Jeden záložní a jeden řádný. V projektové přípravě generelu počítáme i se zbudováním záložního heliportu na střeše Pavilonu G,“ nastínil plány radní Karlovarského kraje pro zdravotnictví Jan Bureš.

Demoliční práce v nemocnici kladou nároky nejen na hluk, ale i na prašnost.

„Hlavně je důraz na eliminaci prašnosti, takže používáme mlžné dělo, které dokáže prach eliminovat skoro úplně. Jinak postup je v podstatě stejný. Za dva týdny bude objekt zdemolován. Pak se přesuneme na terénní úpravy a finální ukončení ploch po demolici. Je to smíšené zdivo, je tam železobetonová konstrukce a příčkové zdivo je z cihel,“ popsal Tomáš Rulf z dodavatelské firmy.

O dalším postupu plánované revitalizace areálu má kraj jako zřizovatel své představy.

„Rozhodně zbourání všech osamocených objektů, které v areálu nemocnice jsou, poté dostavba Pavilonu G, tzn. prodloužení centrálního příjmu. V generelu počítáme i s tím, že by se v areálu nemocnice postavila i nová střední zdravotnická škola. Zatím jsme tuto ambici neopustili,“ dodal Bureš.

Připravují se studie generelu a následovat mají jednotlivé projektové přípravy. Finance by měly přijít i z dotací.

„Máme tyto projekty přihlášené do programu RE:START na revitalizaci strukturálně postiženého Karlovarského kraje. Tam se pohybujeme někde v řádu kolem dvou miliard korun,“ přiblížil radní Bureš.

Nový pavilon G má navazovat na centrální vstup a v podzemí by měl být umístěný lineární urychlovač pro onkologii.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy