Cheb: Stacionář Mája se přestěhoval (TV Západ)

Den otevřených dveří chebského stacionáře Mája se uskutečnil v pondělí 26. srpna v nových prostorách v Dragounské 12. Objekt město převzalo od kraje, a po přesunu klientů Domova pro seniory do zařízení na Skalce, zde proběhly úpravy právě pro denní stacionář.

dezinfekce

„Nám se podařilo splnit úkol, který jsme si dali po nástupu do našich funkcí, a to bylo rozdělit a zprovoznit nové prostory pro stacionář Mája. Bylo to z toho důvodu, že stacionář Mája i pobytová služba byly v jednom objektu – v té staré budově. Na základě kontroly, která v předešlých letech proběhla, jsme byli nuceni a museli jsme řešit problém právě tímto rozdělením. Nyní jsme v nových prostorách, v Dragounské 12, kde v průběhu půl roku se dokončily úpravy proto, aby stacionář Mája, mohl tady provozovat svoji činnost.  Pobytová služba zůstane ve stávajících prostorách, tzn. v Dragounské ulici - na konci ulice v té vile, ve které jsou do dneška,“ popsal důvody přemístění služby místostarosta Chebu Jiří Černý. 

V nových prostorách je kapacita 13 míst. Pracovníci změnu vítají, někteří klienti budou potřebovat čas na adaptaci. Podle odborníků ale vše zvládnou.

„Pro mě osobně bych určitě řekla velké „plus,“ protože byly poskytovány dvě služby, ve stejných prostorách, které neodpovídaly řekněme standardům. Služby celá léta odpovídaly, ale tak, jak se vždy mění zákony a nějaké předpisy, tak to tam bylo v jednom. Takže daleko větší prostor pro uživatele a pro zaměstnance. Doufám, že pak dojde i k přestěhování Domova pro osoby se zdravotním postižením. Zároveň jsme tyto služby oddělili tak, aby to nebylo matoucí, protože spoustu lidí vidí Máju a říká si denní stacionář. Ale on je to denní stacionář Mája a nově Domov pro osoby se zdravotním postižením Vilík. Oddělili jsme je jak fyzicky, tak i názvem,“ vysvětlila ředitelka Správy zdravotních a sociálních služeb v Chebu Ludmila Froňková.

Denní stacionář poskytuje služby klientům od 3 do 26 let s tělesným nebo mentálním postižením a nově také s poruchami autistického spektra. K panelovému domu přiléhá také zahrada, která není součástí pozemku města. 

„Mezi zázemí pro klienty patří také zahrada, která byla samozřejmě velmi využívána klienty už v původním objektu. Nový objekt má také poměrně velkou zahradu. Zahrada by se měla do budoucna ještě rozšířit o další prostor, o který žádáme Karlovarskou krajskou nemocnici. Do té doby, ještě v letošním roce, je možné, aby klienti využívali tu stávající zahradu. Je to poměrně blízko k sobě, zhruba 100 metrů. Takže klienti mohou přecházet na zahradu, kde mají herní prvky a mohou vlastně trávit den tam, v původních prostorách,“ doplnil informace Černý. 

Náklady na úpravy nového stacionáře Mája vzhledem k dobrému stavu objektu nebyly závratné. O dalším využití nemovitosti se jedná.

„Celý objekt je poměrně velký. Na začátku jsme se samozřejmě rozhodovali, které služby v něm budou. Původní plán byl, že sem nastěhujeme sociální služby, což chceme dodržet. Trošičku máme problém s tím, že pokud bychom chtěli registraci na některé služby, tak je potřeba objekt upravit na tolik, že finanční nároky by byly dosti vysoké, s tím tedy počítáme, ale nyní stojíme před problémem, kdy komunikujeme s hasiči kvůli požárním standardům, aby vše odpovídalo tak, jak má,“ nastínil místostarosta Jiří Černý. 

V Domově pro osoby se zdravotním postižením Vilík je k dispozici 16 lůžek a aktuálně je pouze jedno volné místo. Obě zmíněné služby provozuje město Cheb prostřednictvím své příspěvkové organizace Správa zdravotních a sociálních služeb.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy