Cheb: Přípravy Kouzelného lesa zabraly dětem měsíce (TV Západ)

Přeshraniční výtvarný projekt s názvem Kouzelný les určený pro území nad přehradou Skalka v Chebu finišoval na konci června přímo na místě. Okolo osmdesáti dětí z českých a německých škol vyrábělo spolu se svými učiteli jednotlivá díla ve stylu landart.

dezinfekce

Během čtvrtka 22. a pátku 23. června došlo k jejich instalaci. Jedno z míst v území nad bývalou plovárnou a rozhlednou Egerwarte ale navštěvovaly některé skupiny dětí ještě mnohem dříve.

„Nacházíte se na stanovišti, kde jsou skaliska, takže, co jiného než jeskynní malby. Za mnou vidíte jeskynní malby, kdy jsme se nechali inspirovat jeskyní ve Francii. Na druhé straně jsou také malby a tam jsme se nechali inspirovat jeskyní, která se nachází v Austrálii. Kromě toho tady můžete vidět na kmenech stromů výrobky – obličeje, jimiž jsme se zase nechali inspirovat Piccasem, španělským malířem,“ popsala učitelka 5. ZŠ v Chebu Naďa Šnajdrová.

Keramické obličeje vznikaly ve škole. Jsou z keramické hlíny a natřené trvanlivými akrylovými barvami. Skalní malby pak s pomocí šablon malovaly děti ze čtvrtých až osmých tříd postupně asi dva měsíce.

„Jsou tam zvířata, lovci a i otisky rukou našich malých umělců. Děti jsem vybírala podle toho, jak pracují. Na 5. ZŠ vedu keramický kroužek a tak už jsem z dřívějška věděla, jak pracují, proto jsem si je vybrala,“ přiblížila Šnajdrová.

Zatímco na sousedícím pozemku bývalé plovárny finišují zemní úpravy těžkou technikou, navazující Kouzelný les se postupně měnil pod rukama dětí a pedagogů. Vstupní část do lesa si vzali na starosti žáci základní školy z nedalekého Waldsassenu.

„Přijeli jsme ze Realschule im Stiftland ve Waldsassenu a vytvořili jsme pro projekt Kouzelný les tyto desky s barevnými obličeji a nazvali jsme to Okamžiky. Hlavní myšlenkou je, že lidé se v nich mohou sami vidět a najít. A oční kontakt je první ze všech při poznávání mezi lidmi,“ vysvětlila myšlenku učitelka Birgit Plößner.

Během instalace jednotlivých stanovišť se děti mohly podívat, jak si vedou ostatní. U rozhledny Egerwarte vypomohly zdejší technické služby s instalací keramických obličejů na mohutné stromy. Vše se během dvou dnů stihlo tak, aby mohlo následující neděli dojít je slavnostnímu otevření Kouzelného lesa. Reportáž připravujeme.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy