Cheb: Pokračují úpravy lesoparku nad Skalkou za 10 milionů (TV Západ)

Projekt Brána do nitra země v lokalitě nad přehradou Skalka v Chebu bude pokračovat i letos. Hned jak počasí dovolí, budou zahájeny další úpravy nad bývalou plovárnou směrem k vyhlídce Egerwarte.

dezinfekce

„V nejbližších dnech začne další etapa revitalizace území od hráze přehrady Skalka až k vyhlídce Egerwarte. Součástí bude především rekonstrukce chodníku přímo od hráze ke Kachnímu kameni, kde vznikne nová pohodlná asfaltová cesta pro pěší a cyklisty. Kromě toho se stávající území, kdy už bylo vybudováno bludiště a cestní síť, osadí novým mobiliářem, vzniknou tam nové pergoly, lavičky, odpadkové koše, stojany na kola. Území se stane i turisticky atraktivnějším. Mimo to město naváže svými penězi a zrekonstruuje cestu od altánu Egerwarte až na Stein. Cyklisté a pěší získají podstatně kvalitnější a pohodlnější spojení mezi Chebem a Františkovými lázněmi,“ popsal starosta Chebu Antonín Jalovec.

Letošní práce navazují na úpravy, které se zde uskutečnily v rámci projektu Goethův naučný lesopark v roce 2017. Vznikly nové cesty, bludiště či zavěšená lávka, upravilo se také okolí vyhlídky Egerwarte. Letošní investice půjdou do milionů.

„Ta část z projektu, která je z 90% hrazena z Evropské unie, je přes 10 milionů korun. Náklady na revitalizaci cesty mezi altánem a Steinem se pohybují někde těsně pod jením milionem korun,“ spočítal Jalovec.

Úpravy území jsou součástí přeshraničního projektu Brána do nitra Země, který je zaměřen na obnovu kulturního a přírodního dědictví s důrazem na geologii a vzdělávání. Partnery Chebu jsou Geologická společnost z bavorského Fichtelbergu a město Františkovy Lázně, které pracuje na zatraktivnění přírodní rezervace Soos a Komorní hůrky. V území se v roce 2017 realizoval přeshraniční výtvarný projekt s názvem Kouzelný les. Zúčastnilo se jej na osm desítek dětí ze chebských a waldsassenských škol. Připravili spolu se svými pedagogy několik míst s výtvarnými díly ve stylu landart. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy